≫ 

Lek protiv gojaznosti postoji! Možemo da jedemo do mile volje, bez straha da ćemo se ugojiti

Ko ne želi da jede sve što mu padne pod ruku bez da se goji?

  • 2

Naučnici su slučajno došli na ideju kako da naprave pilulu koja će nam dozvoljavati da jedemo koliko želimo, a da se ne gojimo.

Da li smem da večeram posle 18 sati ako hoću da smršam?

Tim na Univerzitetu Jejl pokušavao je da obuzda apetit kod gojaznih miševa. Kako bi to postigli oni su promenili dva gena koji su kako se ispostavilo štitili miševe od gojaznosti bez obzira što su se hranili visokokaloričnom hranom.

KOd gojaznih pacova promena gena sprečial je dalje gojenje. Foto: Telegraf

Iako su sva istraživanja do sada sprovedena na glodarima, naučnici veruju da mogu da se primene i na ljude kako bi sprečili da se masti absorbuju u telu i stvaraju masne naslage.

Vođa tima kardiolog profesor Ani Ečman i asistent istraživač Feng Zang napravili su mnogo genetskih promena kako bi uzrokovali da se kilaža miševa koje su čuvali u laboratoriji povećala. Kako su nedelje prolazile, oni su odlučili da odustanu i ispitaju o čemu se tu zapravo radi.

Otkrili su da dva gena posebno utiču na jedinstvenu i krucijalnu promenu u stomaku: otvorili su “portale” zvane laktili. Oni deluju kao kapije za lipide, masne kiseline, koje ulaze u krv i pretvaraju se u energiju ili se skladište kao masti. Do sada se nije znlo da su oni toliko važni, jer mogu da spreče gojaznost.

Gojaznost može da bude ozbiljan problem. Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RF

Eksperiment koji je sproveden na glodarima ne može da se sprovede na ljudima, ali možda bi moglo da se deluje na neke receptore koji bi izazivali istu reakciju. Oni su otkrili da postoje lekovi koji imaju ovakvo dejstvo. Jedan od njih koristi se za lečenje glaukoma koji je vodeći uzrok slepila.

Potrebno je da se sprovede istraživanj eu kome će se posmatrati kako ovaj lek utiče na pacijente kada je reč o njihovoj težini pre nego se donese konačni zaključak da ovaj lek može da spreči gojaznost kod ljudi.

VIDEO: Da li prdež može da produži život

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    10. avgust 2018 | 13:16

    Koliko sam primetio , ovde je rec samo o jelu ali ne i picu. Mnoga bezalkoholna pica goje vise od same hrane , ali i alkohol je jedan vecih faktora gojaznosti , i ako pojedina alkoholna pica ne sadrze secer. Soda na primer ne sadrzi alkohol , ali pomaze gojenju kao i hladna pijaca voda , ako se piju odmah posle , ili za vreme jela .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA