≫ 

Tegovi u službi zdravlja: Evo koliko trening snage može da vam produži život

Večita dilema kada odemo u teretanu je da li da radimo trening snage ili kardio

  • 1

Prema studiji koju je proveo Penn State College of Medicine trening snage ima brojne dobrobiti za vaše zdravlje, a tajna dužeg života može biti dvoručni teg.

Poruka iz jedne beogradske teretane koja je nasmejala devojke, a posramila muškarčine (FOTO)

U istraživanju su učestvovale osobe starije od 65 godina koje su govorile o svojim navikama u vežbanju. Nakon toga su istraživači pratili navike ispitanika u narednih 15 godina.

Trening snage čuva zdravlje. Foto: Pixabay.com

Manje od 10 posto ispitanika upražnjavalo je treninge snage, ali je ta odabrana grupa imala 46 posto manje rizika od rane smrti.

- Trening snage može vas držati aktivnim i nezavisnim u zlatnim godinama. Ne samo da ojačava vaše mišiće koji utiču na izdržljivost i ravnotežu, već povećava i gustinu kostiju. To su faktori koji smanjuju rizik od pada i preloma koji su kod starijih osoba glavni uzroci invaliditeta, kaže autorica studije Dženifer Krasčnevski.

Dodala je kako je to način da sagorite više kalorija, što rezultira većom mišićnom masom koja pomaže u održavanju zdrave težine.

Podjednako je važan i za žene i za muškarce. Foto: Profimedia/Alamy

Trening snage siguran je za sve ljude, no Krasčnevski savetuje da, ukoliko ste napunili 65 godina i inače niste aktivni, prvo porazgovarate sa svojim lekarom o merama opreza koje biste trebali poduzeti. Ona savetuje i da angažujete trenera kako biste imali adekvatan program vežbanja.

- Jednostavnim rutinskim treninzima snage starije osobe mogu postići snagu kakvu su imale u ranijim godinama", rekla je Krasčnevski.

VIDEO: Ova devojka ima jednu od najlepših guza na svetu

(Telegraf.rs/klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bum

    19. avgust 2018 | 11:46

    Opste je poznato..samo sto cete posle dva dana napisati kako trening snage nije dobar za zdravlje,vec je to kardio trening..kao i sa vecinom teksta koje objavite.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA