≫ 

Nije hleb: Ove namirnice su najveći neprijatelj ravnog stomaka

Oni koji žele da budu fit treba da beže od ugljenih hidrata kao đavo od krsta

  • 3

Na stotine dijeta promoviše eliminaciju ili ozbiljno smanjenje ugljenih hidrata u ishrani ako želimo da smršamo, ali nisu svi ugljeni hidrati loši po naš izgled i zdravlje.

10 zdravstvenih problema koji čine da izgledate debelo, iako to zapravo niste

Neki ugljeni hidrati mogu da nam pomognu da smršamo, drugi da nas ugoje. Većina loših ugljenih hidrata ima malo vlakana pa su loši za našu liniju, jer su vlakna ta koja čine da se osećamo sitim, smanjuju upale i ubrzavaju metabolizam.

Zapravo, postoji samo 5 vrsta ugljenih hidrata koje trebate da izbegavate ukoliko želite da se rešite sala na stomaku.

Hrana od belog brašna

Belo brašno je neprijatelj broj 1! Foto-ilustracija: Pixabay.com

Belo brašno je je veoma rafinisano i obrađeno pa dovodi do prejedanja, manjeg osećaja sitosti i gladi nakon kratkog vremena od obroka. Držite se podalje od: belog hleba, kolača, belog pirinča, bele paste, pice, bejgla, mafina, čipsa, pereca, krekera i tortilja. Dobra zamena vam je pecivo od celog zrna koje je bogatije vlaknima.

Žitarice

Većina žitarica koje možemo da kupimo u prodavnicama su prepune loših ugljenih hidrata. Iako mnogi imaju oznaku “manje masti”, “bez šećera” i slično obavezno proverite nivo ugljenih hidrata koji piše na pakovanju.

Džem i drugi slatki namazi

Iako je odličan dodatak jutarnjem tostu, ali obično sadrže dosta konzervansa, šećera i soka kako bi imali sladak ukus. Probajte sveže pripremljeno voće koje ćete ispasirati sami i napraviti odmah vaš džem bez bilo kakvih dodataka.

Zaslađeni jogurt

Grčki tip jogurta je jedini prijatelj vaše linije. Foto: Pixabay.com

Pravi jogurt može da ima blagodetno dejstvo na vaš organizam i zdravlje i da pomogne vašem digestivnom traktu. Oni zaslađeni imaju veliki nivo ugljenih hidrata, pa umesto njih probajte grčki jogurt koji je bogat proteinima, vitaminima i mineralima.

Pivo

Ok, ovde nije baš reč o hrani, ali ova namirnica prosto mora da se nađe na ovom spisku. U samo jednoj čaši piva imamo preko 20 grama ugljenih hidrata. Pivo sadrži dosta tečnih ugljenih hidrata pa ne čudi što često kažemo za nekoga da ima pivski stomak.

(Telegraf.rs/popsugar.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA