≫ 

15 namirnica koje izazivaju srčane bolesti, a neke od njih jedete svaki dan

Bolesti srca odnesu po jedan život na svakih 40 sekundi, a dešavaju se neočekivano i bez najave

  • 10

Bolesti srca su vodeći ubica u celom svetu, ali se mogu sprečiti pravilnom ishranom i preduzimanjem ostalih mera predostrožnosti. Prema "Američkom udruženju za lečenje srca", bolesti srca odnesu po jedan život na svakih 40 sekundi. Kardiovaskularne bolesti dovode do smrtonosnog srčanog ili moždanog udara.

Prost i precizan test može da otkrije da li ste sa svojom srodnom dušom

AHA (Američko udruženje za lečenje srca) preporučuje umereno vežbanje najmanje 150 minuta nedeljno ili 75 minuta intenzivne aerobne aktivnosti, pored treninga snage srednjeg i visokog intenziteta dva dana u nedelji. Ali to nije sve, postoji jedan super jednostavan način za drastično poboljšanje nivoa holesterola i krvnog pritiska skoro trenutno, a to je promena vaše ishrane.

Postoji bar 50 vrsta namirnica koje oštećuju srce, a ovo je 15 najčešćih:

1. Slatkiši

Amerikanci godišnje potroše neverovatnih 10 kilograma slatkiša po osobi. Većina tih slatkiša je masna i teška, sa mnogo šećera. Ovaj rafinisani šećer može povećati masne naslage, što vas dovodi u opasnost od srčanih bolesti. Za poboljšanje rada srca je neophodno smanjiti slatkiše.

Rafinisani šećer može povećati masne naslage, što dovodi u opasnost od srčanih bolesti Foto: Pixabay.com

2. Čips od krompira

Nije nikakva tajna da čips od krompira nije deo bilo kog plana zdrave ishrane. On je pun kalorija, masti i natrijuma. Ishrana sa niskim sadržajem natrijuma je od suštinskog značaja za zdravo srce, jer konzumiranje preko 2.300 miligrama (jedna puna kašičica) soli dnevno može dovesti do visokog krvnog pritiska, koji je ozbiljan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

shrana sa niskim sadržajem natrijuma je od suštinskog značaja za zdravo srce Foto: Pixabay.com

3. Konzervirane supe i povrće

Konzervirane supe i povrće mogu biti lak ručak kada nemate vremena da kuvate, ali uprkos primamljivom pakovanju, konzervirani prozvodi oštećuju srce zahvaljujući visokom sadržaju natrijuma. Jedna konzerva može imati 790 miligrama natrijuma, što je oko trećine ograničenja natrijuma koje preporučuje svetska zdravstvena organizacija.

Konzervirani prozvodi oštećuju srce zahvaljujući visokom sadržaju natrijuma Foto: Pixabay.com

4. Kolači

Kolači su prava "đavolska hrana", a tu se podrazumevaju i domaće torte i kolači. Kolači su puni šećera, masti i margarina, a delimično hidrogenizovana ulja su potencijalni izvori trans masti.

Kolači su prava "đavolska hrana", a tu se podrazumevaju i domaće torte i kolači Foto: Pixabay.com

5. Beli hleb

Odavno je poznato da beli hleb ne pruža obilje hranljivih materija kakve vam može pružiti hleb od celih zrna žitarica. Ne samo da će izbacivanje ovog hleba iz ishrane pomoći da uklonite stomak, već će sprečiti i bolesti srca. Za razliku od neobrađenih celih zrna, rafinisana zrna (koja se nalaze u belom hlebu) su bez vlakana, minerala i zdravih masti koja poboljšavaju zdravlje srca.

Beli hleb ne pruža obilje hranljivih materija kakve vam može pružiti hleb od celih zrna žitarica Foto: Pixabay.com

6. Sladoled

Iako ste mnogo puta čuli da je sladoled zdrav, punjenje korneta i hladnog krema nije deo balansirane ishrane. Sladoled može dovesti do porasta insulina i triglicerida, podiže sistolni krvni pritisak i srčanu frekvenciju, a trombociti u krvi postaju lepljivi, što može izazvati blokade i trombove u malim krvnim sudovima srca i smanjiti protok krvi. Ti uslovi mogu "mometalno izazvati srčani udar", ako se protok krvi u srce ne poboljša.

Punjenje korneta i hladnog krema nije deo balansirane ishrane Foto: Pixabay.com

7. Margarin

Margarin se koristi u skoro svemu, ali može biti jako štetan po zdravlje srca. Ako margarin sadrži bilo kakav trag trans masti trebalo bi da ga zamenite sa maslinovim uljem ili drugim zdravijim varijantama.

Margarin se koristi u skoro svemu, ali može biti jako štetan po zdravlje srca Foto: Pixabay.com

8. Beli pirinač 

Beli pirinač se koristi na sto različitih načina u svim kuhinjama koje postoje na svetu. Ali, treba naglasiti da on prolazi kroz preradu, koja lišava ova zrna svih mikrobioloških vlakana i hranljivih materija. Korišćenje belog pirinča može dovesti do pojačane osteljivosti na insulin, može izazivati povećanje telesne mase i rizik od srčanih bolesti.

Korišćenje belog pirinča može dovesti do pojačane osteljivosti na insulin Foto: Pixabay.com

9. Kečap

Omiljeni dodatak pomfritu je natopljen sa dva sastojka koji "povređuju" srce. Običan kečap ima četiri grama šećera i 160 miligrama natrijuma po kašičici, a njegova konzumacija nikad ne podrazumeva samo jednu kašičicu. Uz to, kečap ne sadrži ni nikakve hranljive materije.

Omiljeni dodatak pomfritu je natopljen sa dva sastojka koji "povređuju" srce Foto:Pixabay.com

10. Suhomesnati proizvodi

Nemojte se prevariti sa natpisima "nizak sadržaj masti" na etiketi, čak i verzije očišćenih mesa sadrže konzervans natrijum nitrat. Nitrati su povezani sa potencijalnim rizikom od srčanih bolesti i poznato je da potpomažu zapaljenja u telu,  hronična stanja koja su direktno vezano za aterosklerozu.

Nemojte se prevariti sa natpisima "nizak sadržaj masti" na etiketi Foto: Pixabay.com

11. Slanina

Slanina sadrži štetne nitrate i velike količine zasićenih masti koje direktno utiču na zdravlje srca.

Slanina sadrži štetne nitrate i velike količine zasićenih masti koje direktno utiču na zdravlje srca Foto: Pixabay.com

12. Kockice za supu

Umesto da supu pravite od kockica za supu, birajte zdravije varijante gotovih supa sa niskim sadržajem natrijuma. Ove kockice su često pune aromatičnog agensa koji je povezan sa naglim porastom insulina i skladištenjem masti.

Umesto da supu pravite od kockica za supu, birajte zdravije varijante gotovih supa sa niskim sadržajem natrijuma Foto-ilustracija: Pixabay.com

13. Sir

Ako stvarno želite da smanjite rizik od srčanih oboljenja, izbacite čedar iz svojih sendviča. Kremasti proizvodi od mleka su najveći doprinos zasićenim mastima u ishrani, a čine 8,5 odsto naših prosečnih jela. Brojne studije su povezale veliki unos ovih masti sa zapušavanjem arterija i bolovima u predelu srca.

Kremasti proizvodi od mleka su najveći doprinos zasićenim mastima u ishrani Foto: Pixabay.com

14. Pica

Posle sira, pica je drugi najveći doprinos unosu zasićenih masti u organizam. Umesto naručivanja velike pice za večeru, držite se samo jednog parčeta i uparite ga sa salatom da biste povećali unos od vlakana koja pomažu u smanjenju lošeg holesterola.

Posle sira, pica je drugi najveći doprinos unosu zasićenih masti u organizam Foto: Pixabay.com

15. Pomfrit

Sve što je duboko prženo treba izbegavati, a to uključuje i pomfrit. Krompir je već pun skroba, koji kada se prži u dubokom ulju utiče na povećanje nivoa šećera u krvi. Kao što možete zamisliti, kombinacija krompira sa vrućim uljima i solima ne poboljšava vaš nutritivni profil. Umesto da jedete pomfrit, odlučite se za pečeni krompir.

Sve što je duboko prženo treba izbegavati, a to uključuje i pomfri Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    7. septembar 2018 | 10:22

    Pa najbolje da svi imamo livadu pored kuce i da pasemo!

  • Slavka

    7. septembar 2018 | 15:30

    Šta da jedemo onda? ispada da ću sad da dobijem srcani udar

  • Wien

    7. septembar 2018 | 13:40

    Opet sektasi pokusavaju navlaciti vodu na svoj mlin....gluposti...na selo kod domacina i jedi sir kajmak slaninicu cvarke beli domaci lebac ali i radi na njivi i u stali sa domacinom i ne boj se ...ima cuka da fercera samo tako...😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA