Postanite bar 10 godina mlađi: Najbolji načini kako da usporite svoj biološki sat

Naizgled iznenadni početak procesa starenja se odvija u vama mnogo pre nego što ga primetite

  • 2

Bilo da ste počeli da sedite ili su počela da vas bole kolena nakon treninga, naizgled iznenadni početak procesa starenja se odvija u vama mnogo pre nego što ga primetite. Starenje utiče na svaki deo tela, i dok estetske operacije i dobri geni mogu da spreče da počnete da izgledate staro, oni vas ne mogu zauvek odbraniti od starenja.

8 najvažnijih zdravstvenih testova koje možete sami da uradite kod kuće

Međutim, za one koji žele da budu zdravi i aktivni, još uvek postoji nada. Pred vama je 10 tajnih načina kako da usporite svoj biološki sat.

1. Smanjite mleko i mlečne proizvode

S obzirom na to da istraživači procenjuju da 75 odsto odrasle populacije ima smanjenu sposobnost za varenje mlečnih proizvoda, zabrinjavajuće je što ljudi srednjih godina i dalje jedu mlečne proizvode. Ako želite da duže budete mladi, trebalo bi da izbegavate mleko i mlečne proizvode. Ne samo da su oni glavni izvor zapaljenja, već i povećavaju rizik od razvoja Alchajmerove bolesti.

Čak 75 odsto odrasle populacije ima smanjenu sposobnost za varenje mlečnih proizvoda Foto: Pixabay.com

2. Jedite više lososa

Zamena izvora visoko kalorijskog proteina, kao što je govedina, u korist lososa može vam pomoći da zadržite duže mladalački izgled. Istraživači na Univerzitetu "Purdue" su otkrili da omega-3 masne kiseline mogu povećati proizvodnju kolagena u telu, a to čini da imate manje bora i lepšu kožu.

Omega-3 masne kiseline mogu povećati proizvodnju kolagena u telu Foto: Pixabay.com

3. Smanjite broj kalorija

Istraživači na Univerzitetu u St. Luisu du otkrili da smanjenje kalorijskog unosa može smanjiti proizvodnju T3 tela, odnosno trombozni hormon koji može da izazove brže starenje. Samo nemojte pasti ispod 1.200 kalorija dnevno jer i time možete usporiti svoj metabolizam i osiromašiti esencijalne masne kiseline koje vam omogućavaju mladalački izgled.

Smanjenje kalorija može da smanji proizvodnju T3 tela, odnosno hormona koji izaziva brže starenje Foto: Pixabay.com

4. Spremajte zeleno povrće sa debelim listovima

Ručak napravljen od debelih listova povrća, u kombinaciji sa celim zrnima i proteinima može pomoći da mozak ostane mlad. Rezultati studije o Alchajmeru i demenciji pokazuju da su pojedinci koji su jeli debele listove zelenog povrća značajno smanjili rizik od razvoja Alchajmera i ograničili druge markere starenja mozga.

Debeli listovi zelenog povrća značajno smanjuju rizik od razvoja Alchajmera Foto: Pixabay.com

5. Pijte kafu

Ako je vaš najsložniji ljubavni odnos onaj koji imate sa jutarnjom kafom, imate sreće. Studija objavljena 2015. godine otkriva da su osobe koje piju između 3 i 5 šoljica kafe svakog dana, za 15 odsto u manjem riziku od prerane smrti.

Osobe koje piju od 3 do 5 šoljica kafe svakog dana, imaju za 15 odsto manji rizik od prerane smrti Foto: Pixabay.com

6. Povećajte unos zdravih ugljenih hidrata

Iako vam šećer i belo brašno ne trebaju na meniju, zdravi ugljeni hidrati mogu napraviti značajnu razliku u pogledu vaše mladolikosti. Istraživači sa Harvarda su otkrili da konzumiranje 3 ili više porcija celih zrna svakog dana smanjuje ukupni rizik od smrtnosti za 20 odsto.

Zdravi ugljeni hidrati mogu napraviti značajnu razliku u pogledu vaše mladolikosti Foto: Pixabay.com

7. Dodajte malo cimeta u ishranu

Dodavanje cimeta u ishranu može napraviti veliku razliku kada je u pitanju način na koji mozak stari. Prema istraživanju objavljenom u "PLOS One", osobe koje su uzimale dodatak cimeta su smanjile stope kognitivnog pada.

Dodavanje cimeta u ishranu može napraviti veliku razliku kada je u pitanju način na koji mozak stari Foto: Pixabay.com

8. Dodajte lan u hranu

Dodavanje malo lanenog semena u vašu omiljenu hranu je možda najlakši način da održite svoju mladolikost. Ovaj dodatak koji je bogat zdravim vlaknima ne samo da poboljša zdravlje vaših crevnih bakterija, čime se smanjuje rizik od Alchajmera, već i omega-3 kiseline u lanenim semenkama mogu izazvati vaše telo da stvara nove ćelije kolagena, čineći kožu glatkom.

Dodavanje lanenog semena u vašu hranu je možda najlakši način da održite svoju mladolikost Foto: Pixabay.com

9. Začinite svoju hranu

Korišćenje začina u kuhinji je jedan od najjednostavnijih načina da obezbedite dug i zdrav život. Ne samo da su začini dobar izvor kapsaicina koji ubrzava metabolizam, već i jedna studija sprovedena u Kini otkriva da osobe koje jedu začinjenu hranu bar dva puta sedmično smanjuju rizik od prevremene smrti za 10 odsto.

Korišćenje začina u kuhinji je jedan od najjednostavnijih načina da obezbedite dug i zdrav živo Foto: Pixabay.com

10. Smejte se

Možda mislite da će vam smeh napraviti bore, ali ne kaže se uzalud da je smeh najbolji lek. Smeh je jedan od najboljih načina da se održite mladim. Istraživači su otkrili da je zajednička nit među grupom od 243 osobe koje su živele preko 100 godina bila ljubav prema smehu.

Smeh je jedan od najboljih načina da se održite mladim Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA