≫ 

Sve faze mamurluka i načini kako da olakšate nepodnošljive simptome (INFOGRAFIKA)

Jačina mamurluka zavisi i od kvaliteta pića, ali i od onoga što ste jeli pre nego što ste počeli da pijete

  • 0

Mamurluk je stanje koje nastaje nakon povećane konzumacije alkohola, odnosno nakon prekomerne upotrebe alkoholnih pića. Obeležavaju ga dehidratacija, glavobolja, letargija, žeđ, kao i drugi propratni simptomi. Mamurluk nastaje nakon stanja opijenosti, odnosno nakon trežnjenja kada efekti konzumiranja alkohola prestaju da deluju.

Sok od nara je najzdravije piće na svetu: Koliko tačno ima vitamina i zbog čega je baš toliko dobar? (INFOGRAFIKA)

Iako mamurluk može da nastupi u bilo koje doba, najčešće se dešava ujutro, nakon burne noći. Pored fizičkih simptoma, mamurluk često prate i psihološki simptomi poput depresije i straha. Ljudski organizam razgrađuje između 8 i 9 grama alkohola (pola čašice rakije) u toku sat vremena, dok sve preko toga direktno utiče na mozak.

Oporavak od mamurluka se ubrzava rehidratacijom organizma, odnosno unošenjem što više bezalkoholnih tečnosti koje pomažu u eliminaciji alkohola iz organizma. Koliko će jak i neprijatan mamurluk biti zavisi od toga koliko ste alkohola uneli, od stanja organizma, pola i obroka pre unošenja alkohola. Razlozi nastajanja mamurluka još nisu potpuno poznati, ali su poznate faze po kojima se odvija kao i načini na koje možete da smanjite neprijatne simptome. Više zanimljivosti o mamurluku pogledajte u nastavku:

Foto: Telegraf

VIDEO: Pijan čovek pao pred voz, tragedija izbegnuta u poslednjem trenutku, batine stigle kao kazna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA