Dijeta za grip: 9 namirnica koje morate da jedete i 4 stvari koje bi trebalo da izbegavate po svaku cenu

Tokom prehlade i gripa imate smanjen apetit, ali je jako važno da se obezbedite sastojcima koji će vam pomoći da brže ozdravite

  • 0

Kada vi ili neko blizak vama imate grip, poslednja stvar koju imate na pameti je hrana. Potpuno je u redu da tokom gripa jedete manje, jer verovatno imate smanjen apetit. Ipak, morate da jedete male količine, prave hrane da biste obezbedili energiju i hranljive materije organizmu dok se ne oporavite.

Simptomi prehlade i gripa mogu biti znak infekcije bubašvabama

Hrana je ono što daje vašem telu energiju i hranljive sastojke koji su mu potrebni da bi moglo da funkcioniše. Takvi efekti hrane su podjednako važni kada imate grip.

9 namirnica koje morate da jedete kad imate grip:

1. Čorba

Bilo koja čorba koju volite, teleća, pileća, povrćna... Čorba je jedna od najboljih stvari koje možete jesti kada imate grip. Možete je jesti čim počnete da osećate prve simptome. Čorba pomaže u sprečavanju dehidratacije, a topli elementi iz čorbe mogu pomoći u smirenju grla i ublažavanju kašlja.

Čorba je jedna od najboljih stvari koje možete jesti kada imate grip Foto: Pixabay.com

2. Pileća supa

Pileća supa kombinuje koristi od čorbe sa dodatnim sastojcima. Pileća supa obezbeđuje telo gvožđem i proteinima, a takođe daje i hranljive sastojke iz šargarepe, zeleni i celera. Možete da jedete pileću supu tokom trajanja gripa da biste mogli da ostanete hidrirani i zasićeni, samo obavezno obratite pažnju na sadržaj soli.

Pileća supa obezbeđuje telo gvožđem i proteinima, a daje vam i hranljive sastojke iz šargarepe, zeleni i celera Foto: Pixabay.com

3. Beli luk

Iako mislite da je beli luk odličan kao začin i za krvni pritisak, u alternativnoj medicini se koristi za lećenje raznih bolesti. Jedna studija je otkrila da kod odraslih sa gripom, beli luk pomaže poboljšanje imuniteta i smanjenje jačine simptoma. Međutim, ne morate nužno uzimati beli luk kao dodatak. Konzumiranje sirovog belog luka može biti korisno. Zbog efekata na imunitet, počnite da jedete beli luk sa prvim znacima gripa.

Beli luk pomaže poboljšanje imuniteta i smanjenje jačine simptoma Foto: Pixabay.com

4. Jogurt

Jogurt sa živim kulturama, ne samo da može pomoći u lečenju upale grla, već može i da podstakne vaš imuni sistem. Možete jesti jogurt i kada vas boli grlo, samo jedite običan jogurt, bez voća i šećera.

Jogurt ne samo da može pomoći u lečenju upale grla, već može i da podstakne vaš imuni sistem Foto: Pixabay.com

5. Voće sa vitaminom C

Vitamin C je važan nutrijent koji pomaže u jačanju imunog sistema, što je jako važno kada ste bolesni. Iako suplementi mogu pomoći, telo može efikasnije da apsorbuje hranjive sastojke kao što je vitamin C iz hrane koju jedete. Razmislite o grickanju voća koje je bogato sa vitaminom C, dok imate grip. Takvo voće su  jagode, paradajz i limun.

Vitamin C je važan nutrijent koji pomaže u jačanju imunog sistema, što je jako važno kada ste bolesni Foto: Pixabay.com

6. Zeleno, lisnato povrće 

Spanać, kelj i druga lisnata zelenila mogu pomoći u jačanju imunog sistema kada imate grip. Ovo povrće sadrži vitamin C i vitamin E, još jedan nutrijent koji poboljšava imunu aktivnost. Razmislite o kombinovanju zelenog povrća sa voćem u smutijima, ili ga jedite sirovo sa dodatkom soka od limuna i maslinovim uljem.

Spanać, kelj i druga lisnata zelenila mogu pomoći u jačanju imunog sistema kada imate grip Foto: Pixabay.com

7. Brokoli

Brokoli je pun hranljivih materija od kojih možete imati koristi kada imate grip. Brokoli obezbeđuje vitamine C i E koji stimulišu imunitet, zajedno sa kalcijumom i vlaknima. Brokoli možete jesti i kao supu; samo zapamtite da proverite sadržaj natrijuma.

Brokoli je pun hranljivih materija od kojih možete imati koristi kada imate grip Foto: Pixabay.com

8. Ovsena kaša

Kada ste bolesni, vruća činija ovsene kaše može delovati kao umirujući, hranljivi izbor hrane. Ovsena kaša, kao i ostala zrna, su prirodni izvor vitamina E koji stimulišu imunitet. Ovsena kaša sadrži polifenolne, antioksidanse i beta-glukan koji utiču na jačanje imuniteta.

Kada ste bolesni, vruća činija ovsene kaše može delovati kao umirujući, hranljivi izbor hrane Foto: Pixabay.com

9. Začini

Do kraja gripa, povećajte unos začina jer oni deluju na otpušenje sinusa i grudnog koša. Određeni začini, kao što su biber i ren, vam mogu pomoći da razbijete zagušenje kako biste mogli bolje da dišete. Ipak, izbegavajte začinjenu hranu kada osećate bol u grlu.

Povećajte unos začina jer oni deluju na otpušenje sinusa i grudnog koša Foto: Pixabay.com

4 stvari koje bi trebalo da izbegavate kad imate grip:

Znati šta treba izbegavati u jelu tokom gripa je možda isto toliko važno koliko i znati šta treba da se jede. Kada ste bolesni, izbegavajte sledeće namirnice...

Alkohol - On smanjuje imuni sistem i izaziva dehidrataciju

Kofeinski napici - Namirnice kao što su kafa, crni čaj i gazirani sokovi vas mogu učiniti dehidriranim. Plus, mnoga od ovih pića sadrže šećer

Teška ili oštra hrana - Hranljivi krekeri, čips i hrana sa sličnim teksturama može pogoršati kašalj i bol u grlu

Prerađena hrana- Bilo da se radi o brzoj hrani ili o gotovim jelima, što je hrana više obrađena, to će imati manje hranljivih sastojaka. Zbog toga, prerađena hrana može da uspori proces ozdravljenja

Što je hrana više obrađena, to će imati manje hranljivih sastojaka Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: healthline.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA