≫ 

Evo kako možete da jedete na hiljade kalorija dnevno, a da to i dalje bude zdravo za vas i donese vam telo iz snova

Povremeni neplanirani obrok vam neće pokvariti plan ishrane, pogotovo ako pazite na kalorije

  • 2

"Ne varajte sebe, nagradite sebe!", rekao je jednom Dvejn "The Rock" Džonson, poznat po svom atletskom izgledu i odličnom planu ishrane. Kada ga pogledate, ne biste rekli da je on ikada jeo plačinke ili čokoladne mrvice, ali on ih obožava. Dvejn se ne zamara time šta jede, jer to radi na pametan način. Povremeni neplanirani obrok vam neće pokvariti plan ishrane, pogotovo ako pazite na kalorije.

Ovo je 7 najčešćih uzroka požara u kućama

Pred vama je detaljno objašnjenje kako možete da jedete svoju omiljenu hranu bez ikakvog uticaja na vaše zdravlje i obim struka. Za većinu ljudi, zdrava ishrana je pravi izazov i često se završava uživanjem u nezdravoj hrani. Da vam se to ne bi dešavalo, u svoj plan ishrane uvrstite "varalicu".

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by therock (@therock) on

Šta je "varalica" (cheat meal)?

"Varalica" je jelo koje volite i koje biste mogli da jedete u bilo koje doba dana, ali ne činite to zato što je puno kalorija, ima mnogo šećera ili uopšte nije zdravo. Ovo "zabranjeno voće" je drugačije za sve. Može biti hamburger, sladoled, palačinke (što je omiljeni obrok Dvejna "The Rock" Džonsona) ili čak koktel.

Zašto je to korisno?

Možda mislite da jedenje nezdravih namirnica tokom dijete štetno i da jednostavno nema nikakvog smisla...  Ali, naša tela proizvode dva "hormona gladi" - leptin i grelin. Leptin smanjuje apetit, a grelin ga povećava. Jedna studija je pokazala da se tokom dijete smanjuje nivo leptina, ali ako počnete da jedete više, on se vraća u normalu.

To znači da kada jedete hranu koja nije na vašem dijatelnom spisku, recimo, jednom nedeljno, to pomaže u normalizaciji hormona. Osim toga, daje signal vašem telu da sagoreva više kalorija, jer ne gladujete, i to će vam pomoći da izbegnete zastoj u smanjenju kilaže.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by therock (@therock) on

Kako da "varalicu" učinite još boljom?

Ako ste pomislili da možete da jedete šta god želite i koliko god želite, to nije sasvim tačno. Postoji još nekoliko pravila koje treba da pratite kako biste učinili svoju "varalicu" najboljom.

Odredite dan

Prvo, stavite "varalicu" u svoj raspored. Odredite dan kada želite da je imate i radujete se tome. Vredi pomenuti da je to "varalica", a ne dan varanja! Unos nezdravih namirnica tokom celog dana može u potpunosti odbaciti naporan rad prethodnih šest dana. Ali, "varalica" je samo jedan obrok, pa neće uticati na vaš trud.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by therock (@therock) on

Birajte svoju hranu mudro

Iako su studije pokazale da je hrana bogata ugljenim hidratima bolja od one koja je bogata mastima, ipak je važno uravnotežiti proteine i zdrave masti. Izaberite proizvode visokog kvaliteta za svoje "varalice". Ako želite hamburger, odaberite onaj sa kvalitetnim mesom.

Ako je to pica, pokušajte da napravite testo od celih zrna žitarica, tako da znate šta se nalazi u vašoj hrani. Ako ne želite da kuvate, samo se uverite da vaša hrana ima kratku listu sastojaka.

Napravite kalorijski "ublaživač"

Da biste umanjili negativan efekat koji "varalica" može imati na vašu ishranu, možete postiti unapredi. Ako"varalicu" koristite za večeru, pomerite svoj prvi obrok do podneva. Ovo će stvoriti manji otvor za glad i može vam uštedeti kalorije i staviti vaše telo u stanje sagorevanja masti.

Još jedan dobar način da minimalizjete štetu je da pređete u "režim zveri" pre nego što se upustite u "varalica" obrok. Ako to učinite, vaše telo će započeti sagorevanje glikogena, šećera koji se koristi za energiju. Kada počnete da jedete, hrana će prvo popuniti skladišta glikogena i nakon toga će telo početi da se hrani mastima. Ovako ćete imati više mesta za sagorevanje svoje omiljene hrane, pre nego što ona završi na stomaku ili butinama.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by therock (@therock) on

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    6. oktobar 2018 | 08:45

    Tekst je odlican ! I pokazuje da postoji samo jedna istinska dijeta " SMZ tj. Samo Manje Zderi !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA