≫ 

8 razloga zašto osećate bol u testisima - a nije rak!

Bol u testisima šalje signal da nešto nije u redu sa vašim zdravljem

  • 3

Čak i ako imate sreću da vas niko nikada ne udari u testise, postoje i drugi razlozi zašto možete da osećate nesnosne bolove tamo dole.

Pobedite bol bez štetnih lekova: Prirodna sredstva mogu da vam olakšaju tegobe i spasu vas bolne agonije

- Bol u testisima je toliko čest da ga većina muškaraca oseti u nekom momentu u životu, rekla je specijalista urolog doktorka Jasmin Brambat.

Bol tamo dole može da vas košta testisa. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Kada osetite bol u testisima sigurno je prva stvar koja vam padne na pamet rak testisa. Stvar je u tome da je većina raka testisa bezbolna i otkriju se zbog čvorića koji se pojavljuju. Ukoliko se bojite da ste dobili neku polno prenosivu bolest, osetićete peckanje prilikom mokrenja ali i blagi bol.

Ovo su samo neki od razloga zašto vas bole testisi i kada trebate obavezno da potražite pomoć lekara.

Uvrtanje testisa

Ovo se dešava kada se vaši testisi uvrnu. Dolazi do toga da se krvni sud koji povezuje testise sa telom izvrne i onda se javlja bol. Ono što je opasno jeste da ukoliko se ne tretira može da dođe do zaustavlajnja cirkulacije, a kako nema krvi i kiseonika testis može da strada. Do distorzije može da dođe usled napornog vežbanja, seksa, pa čak i u snu. Simptomi su pored bola i povraćanje, mučnina, bol u stomaku i nepravilan položaj testisa.

Kamen u bubregu, zatvor, hernia ili problemi sa stomakom

Pritisak na određene nerve može da izaziva bol u testisima. Foto: Profimedia/Alamy

Nervi koji vode do testisa dolaze iz mnogo različitih tačaka u abdomenu, uključujući stomak, bubrege i digestivni trakt. Ako imate zatvor i ne možete da se praznite, pritisak zbog toga može da pritiska i nerve u testisima. Isto se dešava i kada kamenje iz bubrega prolazi kroz vaš sistem ili ako imate problema sa stomakom.

Vazektomija

Bol nakon ovog zahvata, koji predstavlja kontraceptivnu metodu, je redak, ali može da se desi. Dešava se kod 1 do 2 odsto pacijenata koji se podvrgnu ovoj proceduri, a smatra se da ga izaziva oštećenej nerava.

Hidrocela

Kada pogledate anatomiju testisa, to su dve jajaste forme koje su okačene o par struktura koje čine krvni sudovi, nervi i tkivo. Svako ima određenu količinu tečnosti oko tih struktura, a količina može da se menja. Kada je previše tečnosti onda dolazi do pojave hidrocele. Ona sama po sebi nije bolna, ali muškarci mogu da primete da su im otekli testisi. Ona se povlači sama od sebe u roku od 6 meseci, a ponekad je potreban i operacija.

Varikočele

Dugotrajan i jak bol je alarm da posetite lekara. Foto: Pixabay.com

To je uvećanje vena na vašim testisima koje se pojavljuju kao paukova mreža. Ne uzrokuju toliko bol koliko neprijatnost. Pritisak na otekle vene izaziva osećaj bola, a ozbiljni slučajevi podvrgavaju se operaciji.

Ukoliko primetite neke promene i bol javite se obavezno lekaru jer svako čekanje može ozbiljno da ugrozi vaše zdravlje. Ukoliko je bol kratkotrajan, onda nemate razloga za brigu. Ukoliko, pak, osetite bol koji je intenzivan i traje duže od 15 minuta obavezno se javite lekaru.

Ako budete predugo čekali i nadali se da će sve proći samo od sebe, možete da dovedete do toga da ostanete bez testisa. To će se negativno odraziti na vašu plodnost, a bol može da ukazuje i na problem u nekim drugim delovima tela kao što je kamen u bubregu, problemi sa bešikom i slično.

Čak i ukoliko primetite osip, svrab, otok ili veću količinu tečnosti podvrgnite se pregledu. Jednom mesečno uradite samopregled kako biste bili sigurni da je sve na svom mestu i onako kako treba da bude.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Plavusa

    6. oktobar 2018 | 15:34

    Treba ih redovno prazniti!

  • Bosko

    16. januar 2021 | 13:32

    imam bolove u desnim testisu a od skoro trne i boli desna noga , bio kod urologa na pregledu sa dva ultra zvuka i cist sam ali imam bolove preko tri meseca cak sam bio i kod kiroprakticara ali isto bezuspesno , imali neko ko moze pomoci sta da radim

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA