≫ 

Ako uspete da se suzdržite od alkohola samo mesec dana, desiće vam se ove tri neverovatne stvari

Dokazano je da alkohol loše utiče na zdravlje, a novija istraživanja pokazuju koji se sve zdravstveni aspekti poboljšavaju kada se potpuno izbaci iz upotrebe

  • 0

Uzdržavanje od alkohola na samo mesec dana može da smanji krvni pritisak, da smanji rizik od raka i može pomoći da izgubite skoro dva kilograma, pokazuju istraživanja. Uzdržavanje od alkohola u periodu od samo četiri nedelje olakšava nesanicu, pomaže koncentraciju i pojačava zdravlje jetre.

Ima samo 29 godina, a umro je već 9 puta: Čak su i lekari u šoku kako je još živ (VIDEO)

Kampanje za apstinenciju od alkohola, kao što su "Dry January", su kritikovane zbog podstrekivanja ljudi da opet počnu da piju nakon četiri nedelje detoksikacije. Međutim, TV doktor Majkl Mosli, domaćin emisije o zdravlju na BBC 2, navodi da postoje "jasne koristi od kojih bi trebalo da se svi suzdržavaju od alkohola na bar mesec dana".

Glavni autor studije o prestanku konzumiranja alkohola, profesor Radživ Jalan kaže: "Ako uzdržavanje od alkohola na mesec dana može da bude lek, onda bi taj lek vredeo milijarde dolara".

Istraživači su analizirali nalaze od 26 volontera, od kojih su neki pili manje, a neki više od onoga što je preporučljivo. Jedna ispitanica je tvrdila da nikada nije pretsala da pije alkohol, a da pije od 13-e godine. Svim učesnicima su rađene analize, uz procenu krvnog pritiska i zdravlja jetre. Krvni testovi su trebali da utvrde rizik od nastanka raka.

Markeri raka u krvi su smanjeni i kod lakih i teških pijanaca Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Učesnici su popunili upitnike koji su trebali da procene njihovo mentalno zdravlje i kvalitet spavanja. Polovina učesnika je tokom studije nastavila da pije kao i uobičajeno, dok je ostatak napravio pauzu u trajanju od četiri nedelje.

Nakon osam dana uzdržavanja od alkohola, jedna učesnica je rekla da se oseća "neverovatno", dok je još jedna dodala da je sve što je propustila samo "socijalni aspekt alkohola". Kada su zdravstveni testovi ponovljeni nakon meseca bez alkohola, svi apstinenti su videli poboljšanje zdravlja.

- Postoji značajno smanjenje krvnog pritiska, a kilaža učesnika je smanjena za skoro 2 do 3 kilograma. -  rekao je profesor Jalan.

Volonteri su takođe rekli da bolje spavaju, imaju poboljšanu koncentraciju i generalno se osećaju se zdravije. Ono što je zapravo bilo impresivno bilo je smanjivanje masti u jetri, koja je smanjena za skoro 20 odsto kod teških pijanaca i za 10 odsto kod onih koji su slabije pili.  - dodao je profesor Jalan.

Cirkularni markeri raka u krvi su smanjeni i kod lakih i teških pijanaca. Nakon završetka eksperimenta, pijaci su mogli da se vrate svojim običajnim navikama, dok su istraživači nastavili da nadgledaju njihovo zdravlje još tri nedelje. Iako je većina ispitanika nastavila da pije, neki su potpuno prestali. Iako je studija obuhvatila manje od 30 ljudi, rezultati pokazuju da suzdržđžavanje od alkohola, čak i kratkoročno, koristi zdravlju osobe.

Ono što je zapravo bilo impresivno bilo je smanjivanje masti u jetri Foto-ilustracija: Profimedia

VIDEO: Pijan čovek pao pred voz, tragedija izbegnuta u poslednjem trenutku, batine stigle kao kazna

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA