≫ 

Aspirin ne treba uzimati preventivno!?

Nova kolumna Dr Nenada Dikića o tome kada zaista treba uzimati aspirin

  • 1
Srčani udar, aspirin Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/tungphoto, Foter/pietroizzo

Iako pisac ovog članaka redovno uzima aspirin zbog prevencije kolorektalnog karcinoma (KRK), iako su ga ceo život učili da je aspirin najbolja preventiva mnogim kardiovaskularnim bolestima (KVB), nove preporuke kažu drugačije.

Često su lekari optuživani da svojim studijama idu u prilog prodaji lekova i da podržavaju farmaceutsku industriju. Aspirin kao najprodavaniji lek ikada tu verovatno zauzima posebno mesto. Zbog toga su nove preporuke podjednako iznenađenje i za lekare i pacijente.

Prof. Dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum, predsednik odbora za Doping kontrolu ADAS-a Foto: Privatna arhiva

Velikom studijom (https://aspree.org/aus/) u Australiji i Americi na 19000 ljudi praćenih tokom 4,7 godina došlo se do zaključka da je smrtnost bila veća u grupi koja je preventivno uzimali aspirin nego u grupi koja to nije, doduše ne statistički značajno. Zabeleženo je i veće krvarenje, što se možda i moglo očekivati s obzirom na dejstvo aspirina. Poruka je da stariji zdravi pacijenti ne treba da preventivno koriste aspirin.

Vaš rizik za KVB možete saznati ako odete na sajt http://www.cvriskcalculator.com/

Međutim, nove preporuke ne odnose na one koji su imali infarkt, moždani udar ili slično oboljenje jer aspirin sprečava nastanak tromba koji je glavni razlog većine kardiovaskularnih oboljenja. Oni treba da nastave sa uzimanjem aspirina, kao i oni koji imaju dijabetes. U suštini to su svi pacijenti sa rizkom od 10% i većim za kardiovaskularna oboljenja.

O dozama aspirina za sprečavanje KVB se diskutuje. Primarne preventivne studije su pokazale koristi kod različitih režima, uključujući doze od 75 i 100 mg dnevno i 100 i 325 mg svakog drugog dana. Doza od 75 mg dnevno čini se efikasnom kao i veće doze. Pragmatični pristup u skladu sa dokazima je da se propisuje 81 mg dnevno, što je najčešće propisana doza u Sjedinjenim američkim državama.

Aspirin tabela Foto Dr Nenad Dikić

Date su i nove preporuke za krvni pritisak. O tome više drugi put, a sada samo konstatacija da je jedini normalan pritisak 120/80 mm Hg i da je sve preko toga hipertenzija. Diskutuje se i novim granicama povišenih masti i holesterola.

Ko zna šta nas sve novo čeka u nedelji Kongresa farmaceuta?

(Telegraf.rs/Prof. dr Nenad Dikić, Univerzitet Singidunum.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pacijent

    12. oktobar 2018 | 14:55

    Pa da li doktore to znaci da oni koji imaju manje od 50 godina ne treba da uzimaju aspirin preventivno?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA