≫ 

Neki ljudi imaju sposobnost da proizvode super zdrav izmet koji leči bolesti, a čak može da pobedi i ćelavost

Medicina odlazi sve dalje i dalje

  • 5

Fekalni mikrobiotski transplanti postaju sve popularniji u savremenoj medicini, a stručnjaci sada tvrde da mogu da izleče i ćelavost. Evo o čemi je reč.

Fekalna mikrobiotska transplantacija obuhvata izdvajanje dobrih bakterija iz izmeta donora, koje se onda putem posebnih pilula ubacuju u organizam primaoca i na taj način leče crevna oboljenja mnogo efikasnije nego što je to slučaj kod dosadašnjih metoda.

Na ovaj način se leči čak i Kronova bolest i ulcerativni kolitis.

A sada popularni hirurg koji se bavi transplantacijom kose tvrdi kako se pomoću izmeta može lečiti i ćelavost.

Postoji jedinstvena interakcija između rasta kose i vašeg ukupnog zdravlja. Stres, traume i poremećaji u ishrani mogu da doprinesu opadanju kose - objašnjava dr Besam Farho i dodaje da koliko god zvučalo konroverzno i odbojno fekalni mikrobiotski transplanti mogu igrati ključnu ulogu u budućim tretmanima.

Foto-ilustracija: Profimedia/Designpics

Studije na ovu temu su ograničene, ali dr Farho se poziva na jednu iz 2017. godine gde je dokazano da se "alopecija areata" (ćelavost u pečatima) može izlečiti ovom transplantacijom ukoliko je uslovljena bakterijom klostridija.

Tada su predstavljena dva slučaja alopecije areata gde su rezultati lečenja bili fantastični

- Dalja istraživanja mikrobiota creva kod pacijenata sa autoimunom alopecijom mogu da razjasne mehanizme bolesti i da pružie dokaze koji podupiru klinička ispitivanja fekalnih mikrobiotskih transplantata u ovoj populaciji za koje su mogućnosti lečenja trenutno ograničene - rekla je autor studije dr Kolin Keli.

Jedan pacijent je bio 38-godišnji muškarac koji je 10 godina patio od tipa alopecije areate koja se naziva "universalis" - što je potpuni gubitak kose i na glavi i na telu.

- Nakon 8 nedelja po tretmanu, on je prijavio novi rast kose na glavi, licu i rukama. Njegova alopecija je ranije bila refraktorna na injekcije steroida, i tada nije imao druge terapije za alopeciju - rekla je tada dr Keli.

Drugi je bio 20-godišnji muškarac kome je dve godine ranije takođe dijagnostikovana alopecija univerzalis, sa 95-99 procenata gubitka kose. Posle transplantacije poboljšanje je bilo gotovo 50 odsto.

Foto: Profimedia

- Studija je mala po obimu, ali je obećavajuća - kaže dr Farho.

On objašnjava da gubitak kose može da izazove teške emocionalne probleme, pogotovo kada je u pitanju alopecija areata.

- Ona je često posledica autoimunog oboljenja, nekog upalnog stanja u organizmu i zato se tako teško leči - kaže dr Farho i dodaje da takve pacijente treba lečiti sistemski, jer presađivanje kose može samo da prouzrokuje opadanje na drugoj strani.

Fekalna mikrobiotska transplantacija se još ispituje, ali su rezultati studija izuzetno pozitivni i velika je verovatnoća da će se na ovaj način lečiti i najteže bolesti.

VIDEO: Ako niste znali, prdež može da vam produži život

(Telegraf.rs / dailystar.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cica S

    7. mart 2019 | 15:08

    Ne znam za ucinak, ali se slatko smejem komentarima..duhoviti su. I smeh je lek..👏😁

  • Izko.

    7. mart 2019 | 14:40

    BLAGO NAMA OBIČNIM SMRTNICIMA. EVO DOČEKASMO DA SE GOV.IMA LIJEČIMO. NO I U TO NISAM SIIIIGUUUURAN. HAHAHAHAHA.......

  • Ja

    7. mart 2019 | 14:22

    Idem do wc da izbacim, za pocetak poklanjam dok se malo procuje posle naplacujem. Zato pozurite ko je zainteresovan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA