Mislili smo da je običan navijač na derbiju. A onda nam je izjavu dao otac ubijenog Delije! (VIDEO)

- Sećate li se koji vam je ovo derbi do sada? - pitao sam starijeg čoveka sa unukom pred 148. Večiti derbi. - Ovo mi je prvi od pogibije sina 1999. godine na derbiju - odgovorio je, ispostaviće se, otac Ace Radovića, Tomislav

Poranio sam na 148. Večiti derbi. Tri sata pre početka meča između Crvene zvezde i Partizana već sam bio na Autokomandi kako bih zabeležio atmosferu među navijačima uoči derbija. Nisam mogao ni da zamislim da će taj dan obeležiti susret u obližnjem parku.

Zbog radova na Autokomandi, deo oko kružnog toka bio je blokiran satima ranije, a policija nije dozvoljavala zadržavanje na jednom mestu. Primetio sam u parku starijeg čoveka sa malom devojčicom. Sedeli su na klupi. Prišao im je policajac, rekao da ne mogu da se zadržavaju, ali je ubrzo prošao i ostavio ih na klupici.

Prišao sam im u nameri da snimim simpatičnu priču kako je deda poveo unuku na utakmicu.

Da li joj je ovo prvi derbi?

- Jeste - odgovorio mi je.

A vama, možete li da se setite koji vam je ovo derbi do sada?

Odmahnuo je rukama kao da je hteo da kaže da se ne seća tačnog broja, onda je zastao i izgovorio nešto zbog čega sam bio u totalnoj neverici.

- Ovo mi je prvi derbi od pogibije sina 1999. godine na derbiju.

Vi ste otac Ace Radovića?

Samo je klimnuo glavom, a u očima je bila viljdiva velika tuga.

Neverica je prava reč kojom bih opisao kako sam se osećao u tom trenutku. Ćutali smo zajedno nekoliko sekundi. I nije bilo potrebe da bilo šta priča u tom trenutku, njegov pogled je sve govorio.

Nije mu bilo lako da priča o svojoj teškoj životnoj sudbini, nisam ni hteo da pokrećem bolnu temu. Ime Ace Radovića večno živi na Zvezdinom Severu i Delije ga ne zaboravljaju, što znači njegovom ocu Tomislavu Radoviću.

U prilogu je video snimak razgovora sa njim pred 148. Večiti derbi.

SLEDEĆE GODINE POSLEDNJI MEMORIJALNI TURNIR "ACA RADOVIĆ"

U Opovu, rodnom mestu Radovića, svake godine se na dan kada je Acin život ugašen, igra memorijalni turnir u njegovu čast. Poslednji će se odigrati 2016. godine.

- U kontaktu sam sa Delijama, obilaze nas, dolaze na memorijalni turnir. On će se igrati još ove i sledeće godine, tako je planirano da se gasi posle 17 godina, koliko je Aca imao kada je poginuo - rekao je Tomislav Radović.

Okrenuo sam priču na lepše teme, o njegovim unukama, Tamari i Aleksandri, koje navijaju za Zvezdu, kao i cela porodica. To mu je malo i promenilo raspoloženje.

- Obećao sam im da ću ih voditi i nisam imao kud - rekao je uz osmeh.

- Delije su nam obezbedile karte i čekamo da ih ćerka donese sa drugom unukom Aleksandrom.

Tomislavova ćerka, Vesna Radović Ivanović, Acina sestra, ima dve devojčice. Tomislav je sa mlađom unukom čekao u parku da dođe i donese im karte. Mlađa unuka Tamara ima tri godine. Na sebi je imala Zvezdinu majicu, koju joj je poklonio Ljubomir Stanković Krle - predsednik Udruženja građana Delije Sever.

UNUKA ROĐENA NA DAN KAD JE ACA UBIJEN

Starija unuka Aleksandra ima sedam godina i ide u prvi razred osnovne škole. Dobila je ime po Aleksandru, a nije me ostavio ravnodušnim podatak da se rodila istog datuma kada je poginuo Aca Radović - 30. oktobra. Šta vam je igra sudbine...

Pre nego što su stigle ćerka i starija unuka pitao sam kakav ishod derbija očekuje. Nisam ni slutio da će se i taj njegov odgovor ispostaviti neverovatnim zbog kasnijih dešavanja na utakmici.

- Očekujem da pa pobedi fer plej, to je uvek broj jedan - rekao je i potom se sa ćerkom i unukama uputio ulicom Ljutice Bogdana ka stadionu.

Prvi derbi koji je Tomislav sa ćerkom i unukama posmatrao od ubistva sina, obeležile su nemile scene. Sve je započelo velikom tučom Grobara i Delija na istoku, a zatim je došlo do još žešćeg okršaja Delija i policije na Severnoj tribini.

Brutalni kadar sa derbija nastao je iz ovog snimka: Krvavog dečka devojka moli da odu sa tribine! (VIDEO)

Samo pukom srećom niko nije stradao, kao što je to bilo na 113. Večitom derbiju. Bilo je teško povređenih i među policajcima i među navijačima. Fotografije i snimci sa krvavog derbija obišli su ceo svet.

Aca Radović je ubijen 30. oktobra 1999. godine na 113. Večitom derbiju na stadionu Partizana. Sa južne tribine su Grobari ispalili dve brodske signalne rakete u pravcu Severa. Jedna od njih pogodila je 17-godišnjeg Radovića, koji je izdahnuo na licu mesta zbog obilnog krvarenja. Utakmica je nastavljena kao da se ništa nije dogodilo, a ljudi koji su ispalili raketu kasnije su dobili zatvorske kazne od 8 do 23 meseca.

Sve o 148. Večitom derbiju možete pročitati OVDE.

(D. Uštević)