PUTIN TROŠI MILIJARDE NA SIRIJU: Otkriveno odakle mu novac za vazdušne napade!

Zapadne zemlje su nametnule Rusiji sankcije u aprilu ove godine, pa je Moskva prisiljena da alocira sredstva iz tajnog fonda, i to čak 60 milijardi dolara

Rusija je u poslednjih šest dana, koliko traju napadi na Islamsku državu u Siriji, u tu zemlju poslala na stotine vojnih trupa, borbenih aviona, helikoptera, tenkova i teške artiljerije, kao odgovor za zahtev predsednika Bašara al-Asada. Ruski predsednik Vladimir Putin alocirao je čak 60 milijardi dolara iz tajnog fonda kako bi ubrzao gomilanje svoje vojske na sirijskoj granici, usprkos činjenici da i ruska ekonomija polako tone.

Ruska intervencija u Siriji dovela do ujedinjenja terorističkih organizacija?

RUSKA VREMENSKA PROGNOZA ŠOKIRALA SVET: "U Siriji sutra lepo vreme za bombardovanje" (VIDEO)

Zapad je nametnuo Rusiji sankcije od aprila prošle godine, zbog navodne potpore proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine, a one su koštale Rusiju najmanje 40 milijardi dolara. Vrednost rublje od tog trenutka pada, kao i cene nafte, a milijarde dolara vredna imovina napustila je zemlju.

SVIĐA MI SE ŠTO PUTIN BOMBARDUJE ISLAMSKU DRŽAVU DO BESVESTI: Donald Tramp podržao rusku intervenciju u Siriji

Ruska ekonomija je u recesiji, za koju se predviđa da će trajati do kraja 2016. godine. Moskva je u 2014. godini iz budžeta za odbranu potrošila 84 milijarde dolara, prema podacima Međunarodnog instituta za istraživanje mira u Stokholmu, što je treći najveći budžet nakon Kine i Sjedinjenih Američkih Država, a u prva tri meseca ove godine Putin je već potrošio čak pola svog budžeta za celu godinu.

Zbog sankcija nametnutih od strane zapadnih zemalja, Moskva je prisiljena da alocira sredstva iz tajnog fonda, i to čak 60 milijardi dolara. Ovaj novac je deo federalnog budžeta, ali nije namenjen ni za jednu određenu svrhu.

KOPNENE TRUPE U SIRIJI: Generalni sekretar NATO tvrdi da je Putin rasporedio ZNAČAJAN broj vojnika!

I dok je Putin dosad bio uspešan u pokretanju ruske ekonomije, i nada se da će trošenje na odbranu pomoći da se još jednom pokrene, stručnjaci upozoravaju na lekciju koju je Rusija već jednom naučila tokom rata u Avganistanu, koji je "obezglavio" rusko poslovanje.

Stručnjak za finansije Igor Sutjagin je komentarisao otkuda Putinu toliko novca za vojne intervencije u Siriji.

- Rusija koristi novac iz budućnosti jer, umesto da novac koji sada poseduje ulaže u vredne projekte, Putin sada troši taj novac. Kremlj veruje da sada može rešiti ovaj problem, a potom će se ekonomija nekim čudom oporaviti, zbog porasta cene nafte. To i nije nemoguć scenario, u Kremlju se nadaju da će, ako budu uspešni u Siriji i oslobode strateški važne položaje, cena nafte opet skočiti, što će pomoći oporavku njihove ekonomije - kaže Sutjagin i dodaje da je politika Kremlja kratkovida, odnosno da podrazumeva rešavanje postojećih problema, a ne razmišljanje o budućima.

Njemu je postavljeno pitanje šta smatra da je konačni cilj koji Putin želi postići ulaganjem tolike svote novca u intervenciju u Siriji.

- Teško je govoriti o konačnom cilju, jer ne postoji jasna strategija. Zadrži li se Rusija u Siriji do decembra, zapadne zemlje vrlo će teško produžiti sankcije nametnute zbog krize u Ukrajini, budući da neće hteti da nanesu štetu svom savezniku u borbi protiv Islamske države. A budu li sankcije ukinute, to će uvelike pomoći ruskoj ekonomskoj situaciji - objašnjava Sutjagin.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: aljazeera.com)