ŽENSKI ČE GEVARA: Holanđanka ratuje na strani kolumbijskih komunista (FOTO)

Tanja Nejmejer je Holanđanka koju je potraga za socijalnom pravdom dovela do Kolumbije - ona je sada jedan od glavnih pregovarača revolucionarnog kolumbijskog pokreta Fark, a njena životna priča je fascinantna

Gonsalves koga je kolumbijska vojska spasla 2008, izjavio je kasnije za "Majami Herald" da je strahovao od Holanđanke i da je ona „pravi terorista“.

Međutim, Nejmejer kaže da je uprkos teškim razgovorima koje su vodili, osetila sažaljenje prema taocima.

- Ako je meni, koja sam bila tamo dobrovoljno, život u džungli bio težak, mogu tek da zamislim kako je bilo njima koji nisu birali taj život.

Uz optužbe sa kojima se suočava u Kolumbiji, Nejmejer je sada i u SAD osumnjičena za učešće u otmici američkih vojnika.

Fark je optužen za neselektivno ubijanje civila, prisilno regrutovanje i otmice. Međutim, Nejmejer se ne miri sa tim i ističe da gerilci nisu zločinci.

- Mi smo žrtve ovog rata - kaže ona, uprkos hiljadama civila koji su stradali u Frakovim akcijama.

Uprkos teškom životu pobunjenika, posle mesec dana provedenih u prestonici Kube, Nejmejer ističe da joj nedostaje džungla i njeni saborci.

Na pitanje koja bi bila njena uloga u posleratnom poretku, ona odgovara: "Ja sam gerilac Farka i biću to i dalje. Ako postignemo mir i socijalnu pravdu, ostaću u Fraku i raditi sve što je potrebno".

Mirovni pregovori

Predstavnici vlade Kolumbije i pobunjenika Farka trenutno pregovaraju i pokušavaju da postignu dogovor koji će okončati sukobe. Iako se pregovori vode pod velom tajne, obe strane ističu da idu u dobrom pravcu.

Seukis Paucias Ernandes član Farka, takođe poznat i pod imanom Hesus Santrič, rekao je novinarima u decembru, da su obe strane izuzetno angažovane, vode konstruktivan dijalog i trude se da što bolje zastupaju svoje interese.

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos istakao je da, iako su mirovni pregovori pozitivan pomak, Kolumbijci treba da budu strpljivi i ne očekuju trenutne rezultate, jer se pregovarači bave nekim izuzetno složenim pitanjima.

Anketa koju je prošlog meseca sproveo Galup pokazala je da 71 odsto Kolumbijaca podržava mirovne pregovore, dok samo 43 odsto njih veruje da će se oni završiti mirovnim sporazumom.

Pregovori su počeli dijalogom o podeli zemljišta i agrarnoj reformi, što se često navodi kao jedan od glavnih problema u ovom oružanom sukobu. Do sada je izneto oko 400 predloga za rešenje ovog problema.

Preostala četiri pitanja koja su na dnevnom redu su trgovina drogom, učešće u političkom životu, razoružavanje i odšteta za žrtve rata.

(Telegraf.rs / Izvor: B92.net)