Terazije 30-ih na Novom Beogradu

Tematski park sa replikama objekata biće između železničke stanice „Novi Beograd” i TC „Super vero”

Duh starog Beograda iz tridesetih godina prošlog veka uskoro će biti vraćen i to u jednom delu Novog Beograda, gde će tokom maja biti otvoren tematski park Terazije, sa replikama objekata iz tog perioda. Ovaj park će se nalaziti između železničke stanice „Novi Beograd” i TC „Super vero”.

Pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković rekao je da je ideja da se pokaže kako je Beograd izgledao pre 80 godina, kako se nekad živelo i boravilo u objektima koji se i danas nalaze u centru grada.

– Projekat „Beogradizacija Beograda” počeo je pre godinu i po dana, za cilj ima vraćanje i promociju pravih beogradskih vrednosti, a replika jednog trga iz tridesetih godina prošlog veka jedan je od najlepših načina. Želja je da se gostima Beograda i Beograđanima praktično pokaže ono što su mogli da vide samo na starim fotografijama. Stari Beograd imao je prepoznatljive kafane, gospoda su nosila cilindre, a dame su šetale u dnevnim ili večernjim toaletama, sa lepezama, šeširima i suncobranima u rukama. Na ovom jedinstvenom prostoru nalaziće se kafane i hoteli u kojima će služiti konobari odeveni u uniforme iz tog doba, uz brojna kulturna dešavanja poput izložbi, filmskih projekcija, predstavljanje starih zanata i prodaju suvenira – istakao je Anđelković.

Tematski park će biti zatvoren za saobraćaj tako da će deca moći slobodno da se kreću, a roditelji da u prijatnom ambijentu provode vreme. U postavci će biti i jedan stari tramvaj, koji se neće kretati, ali će doprinositi atmosferi starog Beograda.

Predsednik opštine Novi Beograd Nenad Milenković kazao je da u celom regionu ne postoji tematski park, tako da će ovaj biti prvi. Posebno je zanimljivo, dodao je, to što će posetioci na ulasku u park moći izabranu sumu novca da zamene za novac koji se koristio tridesetih godina i njime plaćaju sadržaje koji ih zanimaju.

– Trg će biti dobra destinacija za turiste zbog svakodnevnih dešavanja koja će tu biti organizovana, a biće i pogodan prostor za snimanje filmova – dodao je pomoćnik gradonačelnika Živorad Anđelković.

Prema njegovim rečima, grad Beograd će obezbediti komunalne uslove za funkcionisanje tematskog parka, dok će opština Novi Beograd biti zadužena za njegovu izgradnju.

Telegraf.rs