VUČIĆ: Srbija neće odgovarati na teške uvrede, naš vitalni interes su STABILNOST I MIR!

Vučić je istakao da je za Srbijom najteža sedmica, zbog brojnih najtežih uvreda na račun Srbije i srpskog naroda, na koje nije hteo da odgovori, mada mu je to, kao premijeru, bilo veoma teško

Naša politika će i u budućnsoti biti politika maksimalne uzdržanosti, neodgovaranja, neogovaranja i politika ćutanja, uprkos kontinuiranoj politici u nekim zemljama regiona protiv Srbije, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon susreta sa ambasadorima akreditovanim u Beogradu povodom zaoštrene situacije u regionu.

VUČIĆ UPOZORIO DIPLOMATE I AMBASADORE: Regionalna stabilnost je OZBILJNO UGROŽENA!

- Takvu politiku ćemo voditi, jer se ne plašimo svoje budućnosti ukoliko budemo mogli da radimo, ali se i te kako plašim i brinem kao predsednik Vlade Srbije ako se budemo bavili drugim stvarima, a da to nisu rad i ekonomski napredak - rekao je Vučić.

On je dodao da se nada da će taj stav podržati i Vlada Srbije, iako, kako je rekao, potpredsednik Vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić "nije bio sasvim saglasan" sa takvim stavom.

Kako je rekao vitalni interes Srbije i srpskog naroda su stabilnost i mir i, mada možda nekome to zvuči kao fraza, te dve odrednice su suština našeg ekonomskog i svakog drugog napretka u budućnosti.

Vučić je istakao da je za Srbijom najteža sedmica, zbog brojnih najtežih uvreda na račun Srbije i srpskog naroda, na koje nije hteo da odgovori, mada mu je to, kao premijeru, bilo veoma teško.

Vlada Srbije i Vučić oslonac za održanje mira u regionu: Šef UNMIK pohvalio državni vrh

Ne možete zamisliti koliko mi je bilo teško meni koji se borim za našu zemlju na svakom mestu i koji sam spreman da prihvatim političke udarce kakve hoćete, da uđem u politički obračun sa svima koji rade protiv naše zemlje i naroda. Nikome ne dozvoljavam da govori stvari koje nisu istinite - poručio je on na konferenciji za štampu posle susreta sa ambasadorima akreditovanim u Srbiji posvećenom situaciji u regionu.

On je upozorio da su netačne procene da iza tih incidenata stoji izborna kampanja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

- To nema nikakve veze sa izborima, već sa kontinuiranom politikom koja se vodi protiv naše zemlje - rekao je Vučić i primetio da bi bilo još gore da imaju veze sa izborima, jer bi to govorilo loše o tim društvima.

SULUDA OPTUŽBA POTPREDSEDNIKA SDA: Vučić je u Potočarima NAPAO SAM SEBE

Vučić je kazao da je još gore ako je reč o izbornoj kampanji, odnosno ako neko može da dobije glasove na mržnji prema Srbima i srpskoj državi. To bi, rekao je, bilo još gore, jer bi to značilo da su ta društva loša, a ja verujem da ta društva nisu toliko loša kako bi prizašlo iz takvog "obrazloženja".

- Toga kod nas nema. Kod nas na izborima tema nisu bili Hrvatska i Bosna i Hrvatska. Neću ništa reći ni Milanoviću ni Plenkoviću. Neka rade šta im je volja. Super, ja sam kriv, samoubica po prirodi. Samo ostavite Srbiju na miru da možemo da se bavimo svojim poslom, za nas je budućnost važnija od prošlosti - rekao je on.

Stanje u budžetu države po završetku avgusta takvo da je zabeležen visok suficit, da Srbija nema strah od ekonomskih reformi i teških mera, a ovih dana očekuje i da će Bord direktora MMF-a potvrditi pozitivnu ocenu Srbiji nakon 4. i 5. revizije aranžmana, rekao je premijer.

Vučić: Biće veće plate, razgovori u septembru ili oktobru

- U avgustu imamo suficit. Zadržali smo visok suficit i posle dve trećine godine koje su prošle - rekao je Vučić.

Vučić je podvukao da je Srbija za to da se zadrži mir u regionu, da imamo najmanji deficit i još veći ekonomski rast, da smanjujemo stopu nezaposlenosti...

PREDIZBORNO OBEĆANJE: Milanović rekao da prestaje sa vređanjem vlasti u Srbiji

- Mi nemamo strah od ekonomskih reformi i od teških mera. Mi nakon osam meseci u ovoj godini u budžetu beležimo suficit - rekao je Vučić.

Premijer je rekao i da očekuje da će Srbija da "prođe" i sve revizije, što će da bude obelodanjeno od strane MMF-a uskoro.

U julu suficit 14 milijardi, MMF hvali rezultate: Premijer o uređenju javnih finansija

U skladu sa tom situacijom, naveo je on, izneo je diplomatama i šefovima međunarodnih organizacija, "naše strahove i bojazan da se zadrži mir", jer kako je dodao mi se ne plašimo svoje budućnosti ukoliko budemo mogli da radimo, ali se plašimo i pribojavamo da to nećemo moći ako se budemo bavili drugim stvarima.

SEBASTIJAN KURC O VUČIĆU: On je sidro STABILNOSTI na Balkanu

Premijer je poručio, povodom jučerašnjih incidenata u Novom Pazaru, da kao predsednik Vlade neće dozvoliti da bilo koji građanin Srbije bude napadnut, bilo da je Bošnjak, Srbin ili šta god i najavio da će uskoro posetiti taj grad.

On je, na konfrenciji za štampu, posle obraćanja ambasadorima u Srbiji, kazao da je dobio izveštaj iz Novog Pazara i najavio da će ponovo posetiti ovaj grad, kako bi razgovarao sa Bošnjacima i Srbima.

Vučić o incidentima u Novom Pazaru: To mora da se zaustavi!

- Zabolelo me to što su najtiše vikali ''Vučiću pederu''. Mnogo glasnije su vikali ''Ubij, zakolji da Srbin ne postoji'', i pesme o Oriću, kao što su drugi pevali ''Ubij, zakolji da Turčin ne postoji''. To mora da se zaustavi - podvukao je Vučić.

On je istakao da je Srbija otadžbina svih njenih građana i da oni moraju da žive mirno.

SASTANAK VUČIĆA I PUPOVCA: Izbegavati javne konfrontacije u odnosima Srbije i Hrvatske!

- U Srbiji, dok sam predsednik Vlade neću dozvoliti da Bošnjaci budu napadnuti, kao ni Srbi, ali i bilo koji drugi građani - naglasio je Vučić.

On je istakao da zbog toga ćuti na sve napade iz regiona.

Premijer je poručio da će vlast u Beogradu reagovati odgovorno i ozbiljno u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu referenduma u Republici Srpskoj.

Pak: Vučić bi morao da odgovori Dodika od referenduma

- Nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se i s nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe - rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ambasadorima stranih zemalja u Srbiji.

On je dodao da nije problem da se nađe sa Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem i ostalim srpskim predstavnicima kako bi se videlo koja je najmanja šteta za srpski narod.

- Moramo da se konsultujemo i razgovramo da izvučemo najmanju štetu, odnosno najveću korist za naše građane i narod - rekao je Vučić, dodajući da bi to značilo hitan sastanak, celodnevni i noćni, ali da on ne bi da se meša u bilo šta pre takvih odluka.

KO GOVORI ISTINU? Hrvatska predsednica i ministar Kovač daju oprečne izjave o Vučiću

Premijer Vučić je rekaoda je posle svih laži koje su plasirane u medijima, imao dvostruki poziv da dođe na regionalni samit u Dubrovnik, ali da mu je istovremeno na pristojan način rečeno da ne dolazi.

- Želeo sam da idem, i ničim se ne bih osramotio, kao što se nisam osramotio u Srebrenici - rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa ambasadorima o situaciji u regionu.

NAPAD NA VUČIĆA: Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv osumnjičenog za incident u Srebrenici!

- Nijednog sekunda nisam spustio glavu. Pogođen sam s više kamenja i cipelom. Dva puta sam udaren nogom i rukom. Nisam nisam zakukao i nisam glavu spustio, jer sam se pomirio u jednom trenutku. Mislio sam da je kraj. Rekao sam ne smeš da osramotiš Srbiju i srpski narod, digni glavu i prođi - rekao je Vucicć podsećajući na napad u Srebrenici, prošle godine.

On je dodao da to znaju i brojni međunarodni faktori.

DAČIĆ: Bošnjački političari stoje iza napada na Vučića u Srebrenici

- I ja nigde ne želim da odem nepozvan, i neću nikome da namećem, ako Srbiju ne doživljavaju kao partnera - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs/Tanjug)