TEKST PLANA: Evo šta su Dačić i Tači potpisali 22. maja

Među najvažnijim odredbama Plana primene Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jeste potpuna integracija policijskog i pravosudnog sistema u kosovske institucije do kraja godine, kao i održavanje lokalnih izbora

Integralni tekst Plana primene Sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, o kome su se premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači dogovorili u Briselu 22. maja, a koji je Vlada Srbije prihvatila je četiri dana kasnije, prvi put je dostupan javnosti.

Ovaj dokument objavio je dnevni list Danas, a u Planu primene koji je sačinjen na engleskom, albanskom i srpskom jeziku, sadržani su rokovi i koraci koje Beograd i Priština treba da preduzmu do kraja 2013. godine u sprovođenju Sporazuma: od prilagođavanja pravnih propisa, formiranja zajednice srpskih opština, zatim policije i pravosuđa, do ponovljenog zahteva za primenu deset ranijih briselskih "tehničkih" dogovora i nastavak političkog dijaloga.

OPŠTE ODREDBE

Transparentnost finansiranja

Kraj maja: Srbija će pružiti detaljan pregled finansiranja svih institucija na Kosovu ppreko Odbora za implementaciju.

Sredina jula: Način ostvarivanja principa za transparentnost finansiranja definisaće obe strane u Odboru za implementaciju.

Potpuna implementacija svih dogovora ranije postignutih u dijalogu. Obe strane se obavezuju na punu implementaciju ranije postignutih dogovora, poimence:

1. Katastar

2. Matične knjige

3. Carinski pečat

4. Univerzitetske diplome

5. Sloboda kretanja

6. Regionalno predstavljanje

7. Integralno upravljanje prelazima (IBM)

8. Dogovori koji se odnose na oficire za vezu

9. Specijalna policijska jedinica za zaštitu religijskog i kulturnog nasleđa

10. Naplata carina / Razvoj Fonda za severno Kosovo

11. Sve strane će nastaviti politički dijalog.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)