Istorijski korak za Argentinu: Parlament legalizovao abortus, a onda je na ulicama zavladala prava ženska euforija (FOTO)

Abortus je dosad u Argentini bio moguć samo u slučaju silovanja ili opasnosti za zdravlje majke

Argentina je u četvrtak načinila istorijski korak kada je, uprkos protivljenju Katoličke crkve, donji dom parlamenta glasanjem prihvatio nacrt zakona o legalizaciji abotusa u prvih četrnaest nedelja trudnoće.

Za nacrt zakona glasalo je 129 zastupnika, a 125 je bilo protiv, nakon 22-satne rasprave u kojoj su razlike između stranaka nestale, ustupajući mesto strastvenoj debati.

Neopisiva radost i sreća na licima žena u Irskoj nakon što je na referendumu izglasano pravo na abortus (FOTO) (VIDEO)

PAPA POZVAO DA SE ZAKON NE PRIHVATI

Glasanje je istorijski važno za Argentinu gde je Katolička crkva upregnula sve snage kako nacrt zakona ne bi prošao. Biskupi su se angažovali ne bi li uverili zastupnike da ne glasuju za zakon, zapretivši čak izbacivanjem iz Crkve.

Abortus je dosad u Argentini bio moguć samo u slučaju silovanja ili opasnosti za zdravlje majke. Papa Franjo je u pismu pozvao Argentince da ne prihvate zakon o abortusu, prenosi Hina.

RADIKALI KAŽU DA SE RADI O UBIJANJU

- Apsurdno je i nepravedno prihvatiti zakon kojim se odobrava ubijanje ljudskih bića koja trebaju da se poštoju od samog začeća - rekao je Luis Pastori, zastupnik Radikalne građanske unije (UCR, član koalicijske vlade Cambiemos).

Njegov kolega u Cambiemosu, Sebastian Bragagnolo rekao je da “žena nema pravo na abortus, nego na zdravlje. Nerođeno dete je biološki i naučlno ljudsko biće”.

ŽENE POZDRAVILE OVU ODLUKU

Ako je suditi prema fotografijama koje su juče uslikane u Buenos Ajresu žene su euforično pozdravile ovu odluku. One su se okupile na ulicama u velikom broju kako bi proslavile ovu odluku.

One su sa osmisima pozdravile ovu odluku, a pojedine su plakele od sreće zbog ostvarenih ženskih prava.

(Telegraf.rs)