Skandinavke se kunu da su ove 4 namirnice odgovorne za njihov seksi izgled

Otkrijte kako se hrane žene sa severa Evrope i čemu mogu da zahvale za svoju vitkost

Mediteranska ishrana odavno je sinonim za zdravo srce, dugovečnost i vitkost, a sličan učinak ima i njena severnjačka verzija, ističu naučnici. Naime, najveća sličnost je u tome što žene na Skandinavskom poluostrvu jedu mnogo ribe bogate omega-3 masnim kiselinama.

JAPANSKA BANANA DIJETA: Smršajte 5 kilograma za 7 dana

Indijska hit dijeta od 3 sastojka: Smršajte bez gladovanja i bez izbacivanja ugljenih hidrata

Istraživanja su pokazala da takozvana nordijska dijeta, poznata kao NND (New Nordic Diet) daje puno energije, uravnotežuje pritisak i masnoće u krvi i pomaže u mršavljenju. Ako želite da uživate u njenim pozitivnim efektima, u jelovnik uvrstite sledeće namirnice:

Ražani hleb

Integralni hleb od raži mnogo je bogatiji vlaknima nego beli hleb. Potrebno je više vremena da se sažvaće i probavi, a to je veliki plus za zdravlje i vitkost - nema naglih skokova šećera u krvi i duže ostajete siti. Raž je bogata manganom, mineralom koji je važan za stvaranje energije, normalan rad štitne žlezde i čvrstoću kostiju i zuba.

Korenasto povrće

Duži osećaj sitosti daje i korenasto povrće poput krompira, cvekle, repe, paškanata, šargarepe, a zahvaljujući tome što sadrži zdravu kombinaciju vlakana i sporovarljivih ugljenih hidrata.

Cvekla je odličan izbor i zato što sadrži pigment betalain koji joj daje karakterističnu boju, a ujedno je snažan antioksidant koji pomaže u detoksikaciji organizma. Uživajte u korenasotm povrću na različite načine - od sirovih štapića uz sosove do salata i variva.

Masna riba

Ne bojte se, reč je o zdravim masnoćama kojima će se vaše telo obradovati! Masna riba tipična za severna mora, npr. losos, haringa i skuša, jeste među najkvalitetnijim izvorima nezasićenih omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za zdravlje srca i mozga. Ove vrste riba bogate su i proteinima, glavnim graditeljima energije i snage u organizmu.

Ulje repice

Ulje repice dostojna je konkurencija maslinovom ulju zato što je izuzetno bogato nezasićenim omega-3 masnim kiselinama. Ovo ulje ima neutralniji ukus i odlično je za prženje, pohovanje, grilovanje... Birajte ekstra devičansko, odnosno hladno ceđeno ulje repice. Odlično je kao dodatak salatama i grilovanom povrću.

(Telegraf.rs)