Ako ustajete u 6, 7 ili 8, evo kada morate na spavanje da biste se probudili odmorni (FORMULA)

Niste orni za gomilu obaveza iako mislite da ste dovoljno spavali? Ako vas je i jutros iznervirao alarm, vreme je za malo matematike

Verovatno se i vama dogodilo da nekad legnete rano u krevet kako biste se naspavali, a ujutro se probudite umorni i nenaspavani. Stručnjaci ističu da nije dovoljno samo leći ranije, već da je potrebno leći u pravo vreme.

Večito kasnite? 3 saveta koji će vam promeniti život

Jutarnje navike koje će vam produžiti život

Na internetu se pojavio Sleep Calculator, koji na osnovnu formula i podataka o snu iz oblasti medicine računa u koliko sati tačno treba leći a u odnosu na vreme u koje bi trebalo ustati. I baziran je na ciklusima spavanja, a ne na broju sati.

Poznato je da čovek tokom noći ima pet ili šest ciklusa koji traju oko 90 minuta.

Ako čoveka alarm probudi usred ciklusa spavanja - zbog toga se javlja osećaj umora.

Ako treba da ustanete tačno u 7 ujutro, onda bi trebalo da legnete u 21.46 ili 23.46 sati. Ukoliko ipak ostajete napolju malo duže, onda lezite u 0.46 ili 2.16 časova.

Ako ustajete u 6 ujutro, onda lezite u 20.46, 22.16 ili 23.46 sati. Ukoliko preskočite navedene termine, onda je 1.16 pravo vreme.

Dobar noćni san ne dobija se ranim odlaskom u krevet već buđenjem u pravo vreme. Korišćenjem formule koja je bazirana na našem prirodnom telesnom ritmu, ovaj kalkulator će vam izračunati tačno vreme kada treba na spavanje, navode kreatori ovog kalkulatora.

(Telegraf.rs)