DOKAZANO: Kečap smanjuje loš holesterol
0
2
Naučna istraživanja Univerziteta u Oslu pokazala su da konzumiranje svežeg ili prerađenog paradajza u vidu soka ili kečapa pomaže snižavanju holesterola i do 15 odsto
Nekoliko kapi kečapa uz doručak i ručak, odnosno dve čaše soka od paradajza dnevno znatno će sniziti nivo lošeg holesterola, tvrde naučnici finskog Univerziteta Oslo.
Preporučujemo
Sin Filip se jedan dan iz škole vratio sa bebom u naručju: "Mama, nemoj da vičeš, ovo je moja ćerka"
Željko Obradović doneo šokantnu odluku o najvećem pojačanju Partizana: Papreno je plaćen, a igra očajno
Do ovog zaključka došli su na osnovu tronedeljnog istraživanja na dobrovoljcima sa visokim holesterolom. Kečap ili sok od paradajza dat im je da bi smanjili rizik od srčanog i moždanog udara.
Posle tri nedelje ustanovljeno je da se ukupni nivo holesterola smanjio za šest odsto, a lošeg, koji je posebno analiziran, čak za 13 odsto.
(Telegraf.rs/Mojezdravlje.ba)