Pet neprijatelja vaših kostiju

Hrana i piće igraju ključnu ulogu u zdravlju vaših kostiju. Hrana bogata kalcijumom i vitaminom D poboljšava njihov kvalitet i čini ih jakima. S druge strane, postoje namirnice koje ih ugrožavaju i koje utiču na njihovo brzo propadanje

Određena hrana šteti kostima više nego što mislite. Svi znaju koje namirnice poboljšavaju njihov kvalitet, ali se mnogo manje zna o hrani koja loše utiče na kosti i koja vodi ka njihovom bržem propadanju. Nije dovoljno samo ostaviti pušenje i baviti se fizičkim aktivnostima, kako bi vaše kosti bile jake. Potrebno je da izbegavate još mnoge namirnice koje ugrožavaju njihovo zdravlje, naročito ukoliko je vaša porodica u prošlosti imala probleme sa osteoporozom. Evo šta bi trebalo da "preskačete" u svojoj ishrani.

Kofein

Jutarnja ili poslepodnevna kafa može da omete vašu apsorpciju kalcijuma. Više kalcijuma tada odlazi u mokraću zbog diuretičkog delovanja kofeina. Međutim, jedna šoljica kafe na dan neće izazvati mnogo štete ako je vaša ishrana bogata kalcijumom. Ipak, ne zaboravite da uzmete u obzir ukupnu količinu kofeina koju dnevno unosite iz različitih namirnica poput čokolade, pa čak i nekih lekova. Ukoliko je količina kofeina veća od količine kalcijuma koji unosite, vreme je da im zamenite uloge.

Prava "mera" proteina važna je za izgradnju zdravih i jakih kostiju. Ženama je potrebno 46 grama proteina dnevno, a muškarcima oko 56 grama. Iako se retko dešava da neko pređe preporučenu dozu, previše proteina može da poremeti pH ravnotežu u našim telima. Kiselo stanje organizma može da dovede do gubitka koštane mase. Stariji ljudi koji imaju problema s kostima često ne uzimaju dovoljno proteina, pa oni ne bi trebalo da smanjuju količine proteina koje unose u organizam.

( Tamara Milić / haber.ba )