6 fantastičnih stvari koje su izumele žene

Kada su izumi u pitanju, žene nimalo nisu zaostajele za muškarcima

Kada pričamo o  izumima koji su promenili i obeležili istoriju, prvo nam na pamet padnu muška imena kao što su Tomas Edison, Nikola Tesla, Leonardo Da Vinči ili Alfred Nobel.

OVI IZUMI SU NASTALI ZAHVALJUJUĆI RATOVIMA: Bez makar jednog ne možete da zamislite život! (VIDEO)

VELIKI HEROJ ČOVEČANSTVA: Priča o Nemcu koji zaslužuje ulicu u svakom gradu na svetu (FOTO)

Ali šta je sa ženama koje su svojim radom obeležile istoriju?

Do ovih 6 odličnih izuma upravo su došle žene.

Brisači za automobil

Meri Anderson davne 1903. godine se setila da bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni. Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinudana kasnije. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija kasnije, danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo da zamislimo bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

Monopol

Elizabet Magi glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena. Ova se igra se originalno zvala "The Landlord's Game" i patentirana je 1903. godine. Iako je današnja namena dobra zabava i druženje s porodicomi i prijateljima, ova dizajnerka igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekt koji donosi pohlepa i gramzivost.

Solarno grejanje

Mađarica dr Maria Telkes odgovorna je za prvi sistem grejanja na solarnu energiju. Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom.

Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grejanja za domaćinstvo, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspešna žena, arhitekta Elenor Rejmond.

Pivo

Iako sa sigurnošću ne možemo da tvrdimo ko je zaista prvi proizveo pivo kakvo s guštom pijemo u današnje vreme, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari, govore kako je to bila žena, tačnije žene.

Pre 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva.

Bila je to veština koju su znale samo i isključivo pripadnice ljepšeg pola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas, ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrednim ženskim rukama.

Protivpožarne stepenice

Prve protivpožarne stepenice sa spoljne strane zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebale da olakšaju evakuaciju, 1897. godine je izumila Ana Konli. Njenu ideju prihvatile su brojne arhitekte, a ta se ideja održala i do današnjeg dana.

Pancir

Verovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancir, ije izum žene. Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je sprovodila rezultiralo je izumom pancira, tačnije materijala koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine. Ali to nije bio njen jedini izum.

U bogatoj, 40 godina dugoj karijeri ova izumiteljka patentirala je više od 40 različitih izuma i zbog toga je uvrštena u "Inventors Hall of Fame".

(Telegraf.rs)