Majke koje se zdravo hrane dok doje svoje bebe pružaju im trajnu zaštitu od gojaznosti

Veoma je važno da novopečene mame imamju pravilnu i zdravu ishranu

Dojilje sa zdravim prehrambenim navikama i uravnoteženom ishranom uglavnom imaju bebe optimalne telesne težine koje su kasnije u toku života zaštićene od gojaznosti.

Brzo dobijanje na težini i nakupljanje masnoće tokom prvih šest meseci života deteta su faktor rizika za gojaznost kasnije tokom života, objasnili su istraživači.

Mame koje doje treba da misle na svoje bebe. Foto: Profimedia

- Dete koje je premašilo optimalnu težinu za svoj uzrast, posebno ako se to desi u prvih šest meseci, ima veće šanse da postane gojazno već u adolescenciji, kaže autorka studije Elen Demerat.

Ona i njene kolege istražile su efekt ishrane dojilje na rast i razvoj beba, a njihova studija je uključivala 354 dojilje. One su ispitane o njihovim prehrambenim navikama tokom trudnoće te jedan i tri meseca nakon porođaja. Bebe onih majki koje su imale zdraviju ishranu u bilo kojem od navedenih vremenskih intervala manje su težile i imale su niži postotak telesne masti u prvih šest meseci od onih čije su majke imale lošiju ishranu.

Budite zdrave zbog vaše dece. Foto-ilustracija: Profimedia

Ishrana majke nije uticala na to koliko je tkiva bez masti, uključujući kosti i mišiće dete imalo, prema istraživanju objavljenom nedavno u časopisu Nutrient.

- Ovo je dokaz da majke koje konzumiraju visokokvalitetne namirnice mogu pomoći svojim bebama da budu optimalne težine i da imaju manje telesne masti od dece onih majki koje su se nezdravo hranile, a istovremeno se sprečava i rizik od gojaznosti u budućnosti, rekla je Demerat.

Sledeći korak koji naučnici nastoje preduzeti jeste da saznaju šta je to u majčinom mleku što bi moglo pomoći deci da budu optimalne težine i da se pravilno razvijaju. Ta informacija mogla bi pomoći majkama da odluče šta da jedu da bi imale zdravo mleko za svoju decu.

(Telegraf.rs/klix.ba)