5 zdravstvenih prednosti korišćenja ribljeg ulja: Utiče na pamćenje i lepotu kože

Omega-3 masne kiseline spadaju u najpopularnije dodatke ishrani širom sveta

Foto: Pixabay

Vekovima su ljudi koristili riblje ulje, što oralno, što nanošenjem na kožu, kako bi tretirali širok dijapazon problema - od bolova, pa sve do bolesti srca.

Zahvaljujući omega-3 masnim kiselinama, riblje ulje pozitivno deluje na zdravlje ljudi. Kada se uzima u malim dozama, na primer, tri grama dnevno nema neželjenih dejstava po ljude.

Međutim, velike doze ribljeg ulja mogu umanjiti aktivnost organizma, pa samim tim i njegovu šansu za efikasnu odbranu.

Iz tih razloga se ne preporučuje uzimanje velikih doza ribljeg ulja bez saveta sa lekarima.

Šta je riblje ulje?

Riblje ulje je mast ili ulje koje se ekstrahira iz ribljeg tkiva. Obično dolazi od masne ribe, kao što su haringa, tuna, inćuni i skuša. Ipak, ponekad se proizvodi od jetre drugih riba, kao što je slučaj s uljem jetre bakalara.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje najviše jednu do dve porcije nedeljno. 

Glavni omega-3 u ribljem ulju su eikosapentaenojska kiselina (EPA) i dokozaheksaenoinska kiselina (DHA), dok je omega-3 u biljnim izvorima uglavnom alfa-linolenska kiselina (ALA).

Foto: Pixabay

Riblje ulje ima brojne zdravstevene prednosti, a ovo su samo neke od njih:

1. Poboljšava zdravlje kože

Riblje ulje je idealno za suvu kožu. Takođe je korisno i za saniranje raznih problema na koži, kao što su ekcemi, psorijaza, svrab, akne, crvenilo kože, osipi itd.

2. Može pomoći pri mršavljenju

Globalno gledano, oko 39 odsto odraslih osoba ima prekomernu težinu, dok je 13 odsto gojazno. Broj je još veći u pojedinim zemljama kao što je na primer Amerika.

Gojaznost može značajno da poveća rizik od raznih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2...

Dodaci ribljeg ulja mogu da poboljšaju sastav organizma i faktore rizika za srčane bolesti kod gojaznih ljudi. 

Foto: Shutterstock

Neke studije pokazuju da dodaci ribljeg ulja, u kombinaciji s dijetom ili vežbanjem, mogu da pomognu osobi da izgubi kilograme.

Međutim, nisu sve studije pronašle isti učinak. Jedna analiza studije navodi da dodaci ribljeg ulja nisu značajno smanjili težinu kod gojaznih osoba, ali su smanjili obim struka. 

3. Dobro pamćenje

Omega-3 masne kiseline učestvuju i u izgradnji membrana i ćelijske strukture, a posledično omogućavaju optimalan rad svih funkcija mozga. U suštini, riblje ulje će vam pomoći da bolje pamtite, pogotovo jer se starenjem pamćenje pogoršava. 

4. Pozitivno utiče na lečenje depresije i anksioznosti

Omega-3 masne kiseline su korisne i za lečenje depresije, kako pokazuju brojna naučna istraživanja. Iako samo funkcionisanje nije poznato, riblje ulje utiče na nivo serotonina, što dovodi do boljeg raspoloženja.

5. Zdrava trudnoća

I za kraj, ono šta je bitno svim budućim mamama - riblje ulje čuva zdravlje tokom trudnoće, jača imunitet, preventuje postporođajnu depresiju koja se često pojavljuje. Dakle, izuzetno je korisno za unos tokom trudnoće.

Video: Siromašni ribar je postao milioner: Našao je misteriozni predmet na obali, a tek da čujete šta je to

(Telegraf.rs)