≫ 

Kako da pripremite svoj motocikl za duže putovanje?

Ako već imate skuter ili motor, a do sada se niste usudili da krenete na malo dalji put, ovi saveti će vam pomoći da pripremite svog ljubimca za takav izazov...

  • 3
motocikl, motor, vožnja motora, putovanje motorom 1 Foto: PIxabay

Postoji razlika između putovanja i putovanja motociklom. I to će vam reći svaki bajker. Sa motocikla se sve vidi i oseti. Motociklizam nije samo pun gas, već i uživanje i upoznavanje sveta i ljudi.

Ako već posedujete skuter ili motocikl, a niste se usudili da krenete na malo dalji put, Polovni automobili donose nekoliko saveta kako da pripremite svog ljubimca za ovaj izazov.

Da li je moj ljubimac spreman za duga putovanja?

Ovo je potpuno opravdano pitanje. Postoje motocikli i skuteri koji su napravljeni za prelaženje hiljada i hiljada kilometara. To što je vaš ljubimac malo stariji, sa ponekom oderotinom ili malom kubikažom, nije razlog da ne putujete.

motori, motocikli Foto: Pixabay

Bitna je vaša volja i da je tehnički ispravan. Motocikl ili skuter, od 125 kubika i jači, sa vodenim ili vazdušnim hlađenjem, uvek mogu da pređu više kilometara nego što to sam vozač može da izdrži.

Obavezna oprema

Postoji nekoliko stvari bez kojih se ne kreće na put. Od vas zavisi da li ćete to naučiti na teži ili lakši način. Na put se ne kreće bez:

  • Seta za krpljenje guma, bilo za čepovanje ili u vidu spreja,
  • Seta za reparaciju sajli,
  • Kišnog odela,
  • Leka protiv alergijske reakcije,
  • Rezervnog ključa prtljaga i motocikla,
  • Flašice vode.

Nije loše poneti minimum osnovnog alata, ali nemojte preterivati, pogotovo ako niste vični popravkama. Neke kvarove je nemoguće popraviti pored puta. Set alata koji dolazi uz motocikl je sasvim dovoljan.

Prvo gume, pa sve ostalo

Pregled počnite od guma. One su vaša jedina veza sa asfaltom. Guma ne sme imati pukotine i deformitete. Obavezno proverite pritisak i po potrebi dopumpajte ih. Moto gume nisu izdržljive. Ako su pohabane, postoji šansa da pod opterećem i toplotom asfalta neće izdržati put od hiljadu i više kilometara.

Motocikl, motor Foto: Unsplash

Tečnosti

Ključno je da tečnosti u motociklu budu sveže kako bi održale sve sklopove funkcionalnima.

Počnite od provere kočionog ulja. Ulje mora biti bistro, svetle boje, bez trunja. Tamno i zamućeno ulje ukazuje na prisutnost vlage u kočionom sistemu. Vlaga smanjuje efikasnost kočionog sistema ili dovodi do trenutnog, potpunog otkazivanja kočnica usled pregrejavanja. Zadnja kočnica je jednako bitna kao i prednja.

Sledeće za proveru jeste motorno ulje. Ono podmazuje, ali i hladi. Nivo ulja mora biti na sredini ili na maksimumu. Nije nužno menjati ulje pre putovanja, ako mu još uvek nije došlo vreme za redovnu zamenu. Na primer, ako ste prešli 4.000 kilometara, a interval zamene je na 8.000, put od 1.500 kilometara nije problem.

Antifriz ili rashladna tečnost ne bi trebalo da bude starija od tri godine. Ako jeste, investicija nije velika, te je preporuka da je zamenite.

motor, motocikl Foto: PIxabay

Sajle i komande

Na sajle gasa i kvačila se često zaboravi. Vremenom, sajle se zamore i dolazi do pucanja. Češće problem pravi sajla kvačila nego gasa. To je jeftin i lak kvar za popravku, ali veliki problem na putovanju ako nemate alat i zamensku sajlu. Zato, pred putovanje, proverite krajeve sajli. Ne sme biti pokidanih, a sajla mora da radi glatko, bez škripanja i grebanja. Većina motocikala ima podešavajuće komande, pa je dobro da ih podesite onako kako vam odgovara da ne bi opterećivali zglobove tokom putovanja.

Baterija

Baterije zbog malo kapaciteta i neaktivnosti često stradaju, pogotovo na većim temperaturama. Ako postoji bilo kakva, pa i najmanja poteškoća pri „verglanju“, akumulator treba zameniti novim. Preporuka je da se akumulator zameni ako je star četiri ili više godina. Regulator napona proverite unimerom kako bi bili sigurni da je električni sistem ispravan. Punjenje akumulatora trebalo bi da bude oko 14.4V.

motocikl, motor, lanac, devojka Foto: PIxabay

Lanac i lančanici

Pogonski sklop, lanac i lančanici često čekaju „sledeći vikend“ da budu očišćeni i podmazani. Pred duži put, definitivno treba da zasučete rukave i pobrinete se o ovom sklopu. Lanac operite, podesite zategnutost i podmažite ga sprejem za lanac ili SAE 90 uljem. Produžićete vek sklopa, menjač će raditi tiše i promene prenosa biće nežnije, a time i putovanje ugodnije.

Prtljag - što lakše to bolje

Šta od prtljaga poneti je individualna stvar, ali savet je da prtljag bude minimalan i što lakši. Stvari na motociklu možete nositi na više načina. Postoji tvrdi i meki prtljag. Oba imaju prednosti i mane. Šta god da izaberete, bitno je da prtljag bude namenski za motocikl i dobro pričvršćen. Ranac nije loša opcija, ali samo na kraće ture jer će vas na dužem putovanju boleti leđa i ramena.

motocikl, motor, prtljag Foto: PIxabay

GPS ili karta

Ukoliko niste u potpunosti sigurni kojom trasom treba da putujete, na motociklu mora da postoji nešto što će vam služiti za navigaciju. Najbolje je imati kombinaciju GPS-a i papirne mape. Telefoni nisu pouzdani zbog potrošnje baterije i dostupnosti interneta. Nikada se nemojte potpuno osloniti na navigaciju!

Koristite logiku i pratite putokaze, GPS je samo pomoćno sredstvo, a možete da pitate i meštane.

(Telegraf.rs/Polovniautomobili.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    31. maj 2021 | 17:38

    Najbolje je da covek spremi pare,to je uvek garant i sigurnost putovanja,vozio ti motor,auto,biciklo ili isao peske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA