≫ 

5 stvari koje obvezno morate da imate ukoliko vam se dogodi saobraćajna nezgoda

Prvo i osnovno je obezbediti da svi povređeni, fizički ili psihički, dobiju neophodnu medicinsku negu...

  • 0
Sudar, oznaka na putu, znak, sigurnosni trougao Foto: Shutterstock

Svaki vozač bi trebalo da bude svestan odgovornosti koju ima dok se nalazi za volanom automobila. Prvenstveno zbog bezbednosti svih koji se sa njima voze, kao i njihove sopstvene. Druga važna uloga vozača ja da vodi brigu i o bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju i pešaka.

Međutim, uprkos svoj predostrožnosti, nezgode i nesreće se dešavaju. Ponekada su i neizbežne, u situacijama kada je veliki broj faktora rizika prisutan u određenim situacijama u saobraćaju. Zato je potpuno opravdano postaviti pitanje šta bi trebalo da radite ukoliko se nađete u situaciji da u saobrćajnoj nezgodi budete ili počinilac ili žrtva?

Prvo i osnovno je obezbediti da svi povređeni, fizički ili psihički, dobiju neophodnu medicinsku negu. Kada su oni zbrinuti, a policijski uviđaj obavljen i mesto nezogde rasčišćeno, predstoji pravna borba. To je posao koji treba početi pronalaženjem advokata sa iskustvom u slučajevima saobraćajnih nezogda i nesreća.

Saobraćajna nesreća, petlja Radnička, gužva u saobraćaju Foto: Marko Jovanović

Priprema za sudski proces u slučaju saobraćajne nezgode ili nesreće podrazumeva najmanje 5 osnvnih stvari:

1. Izveštaj policije

Jedna od najvažnijih stvari koja će biti korišćena tokom suđenja, kako i kod naplate osiguranja, je policijski izveštaj sa mesta nesreće. On predstavlja najkompletniji dokument o događaju, budući da se u njemu nalaze svi detalji incidenta kao i izjave svih svedoka.

Obično je to prva stvar kojom će se sve strane u sporu, u procesu, baviti. Zato je potrebno da od policije, u toku pripreme za suđenje, pribavite (ili vaš advokat) svoju kopiju izveštaja.

2. Izveštaj lekara

Vašem advokatu će, tokom priprema za suđenje, sigurno biti potrebna medicinska dokumentacija kako bi mogao da izgradi slučaj. Bez obrzira na to koliko male povrede mogu da budu, medicinski izveštaj je veoma važan za slučaj, pa zato pribavite svoju kopiju od lekara koji je bio na mestu nesreće.

sudar, test automobila Ilustracija / Foto: Pixabay

3. Računi

Kao dodatak medicinskom izveštaju sa mesta nezgode, ukoliko je bilo potrebe za dodatnim lekarskim intervencijama, neophodno je priložiti izveštaj koji to potvrđuje, kako i račune za izvedene intervencije, ukoliko ih je bilo. Isto se odnosi i na postoperativni tok i fizikalne terapije.

Veoma je važno da sve bude pokriveno validnom dokumetacijom i računima, za svaku izvedenu intervenciju, jer svaka neistinita informacija može da dovede do dodatnih komplikacija postupka i problema sa zakonom.

4. Podaci od osiguranja

Podaci o vašem osiguranju su takođe jedan od veoma važnih dokumeta za ceo postupak. To su informacije koje jasno upućuju na to šta sve vaša polisa pokriva i u kojim novčanim iznosima.

5. Dokumentacija o radu

Da li ste bili fizički i zdravstveno sposobni da odmah posle nezgode nastavite posao? Ako je odgovor negativan, potrebno je da pripremite i dokumentaciju koja ukazuje na vreme koje ste potrošili dok ste se oporavljali ili koje ste proveli pomažući policiji u istrazi.

Ivica Stanković,Narkotest Foto: Nikola Tomić

Takođe, pribavite dokumetaciju koja će ukazati na to kolika je nezgoda uticala na vašu produktivnost na poslu, jer vam to može biti od velikog značaja prilikom utvrđivanja novčane kompenzacije.

Zaključak

Saobraćajne nezgode i nesreće su nekada neizbežne i mogu se dogoditi i onima koji u veoma pažljivi vozači, i koji apsolutno poštuju sva pravila. Zato je prva stvar, kada se tako nešto dogodi, ukazivanje medicinske pomoći i kontaktiranje advokata, u što kraćem roku od vremena nezgode.

Ukoliko vam za samo suđenje bude neophodna bilo kakva dodatna dokumetacija osim navedene, vaš advokat će vam to reći i pomoći da do nje dođete.

Video: Auto prešao u kontra smer, usledili direktan sudar i prevrtanje: Jeziva nesreća kod Novog Sada

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA