• 26

Nelogična ograničenja brzine uskoro se ukidaju: Odlična vest za vozače!

Duž čitave deonice puta na kojoj policija često vreba vozače i kontroliše prekoračenje brzine, uskoro će biti propisano novo veće ograničenje - sa 50 na 80 km/h

 • 26
ograničenje brzine, 30 na sat, saobraćaj, brzina, ograničenje, automobil

Foto: Pixabay

Već godinama unazad prekoračenje dozvoljene brzine glavni je uzrok saobraćajnih nezgoda na našim putevima, ali i najčešći razlog stradanja jer su posledice u takvim nezgodama po pravilu teže. Jasno je da sporija vožnja automatski znači manji rizik, jer se pri manjim brzinama uglavnom sve završava na materijalnoj šteti i lakšim povredama.

Međutim, ograničenja brzine na mnogim mestima su najblaže rečeno nelogična i nisu odmerena u skladu sa kvalitetom i širinom puteva, pa se mnogim vozačima dešava da nesvesno malo jače pritisnu gas i naprave prekršaj. Ponekada zaista nije lako voziti brzinom od 40 kilometara na sat na putu sa dve ili tri trake.

Takvih primera ima mnogo po čitavoj Srbiji, a u Beogradu su najupečatljiviji na jednom delu deonice unutrašnjeg prstena od Pupinovog mosta do Zrenjaninskog puta i na Mostu na Adi. Tamo su ograničenja postavljena na 50 km/h, iako je reč o modernim saobraćajnicama sa širokim trakama bez pešačkih prelaza i bez nekih rizičnih ukrštanja ili kako to sručnjaci kažu, konfliktnih tačaka. Naravno, policijske patrole tu redovno vrebaju vozače i pišu kazne za prekoračenja brzine, ali što se tiče obilaznice ka Zrenjaninu, izgleda da neće još dugo.

Most na adi i Petlja radnička

Foto: M. Beljan

Do Zrenjaninca sa 80 na sat

 

Saobraćajni stručnjaci objašnjavaju da se ograničenje na celoj deonici od Pupinovog mosta ka Zrenjaninskom putu ne može povećati dok razdelna ograda koja fizički razdvaja saobraćajne trake u oba smera, ne bude postavljena čitavom dužinom puta.

Podsećamo, postavljanje razdelne ograde započeto je još pre dve godine, ali je u međuvremenu došlo do zastoja. U gradskom Sekretarijatu za saobraćaj kažu da su radovi prošlog meseca nastavljeni i da su pri kraju. Preostalo je da se završi još samo jedan deo puta u dužini od 3.200 metara na kome treba postaviti ogradu, posle čega će i tu biti dozvoljena brzina od 80 kilometara na sat.

Policijske patrole, nekim slučajem, baš na tom mestu često znaju da kontrolišu brzinu. Međutim, smerovi kretanja na Mostu na Adi su napravljeni tako da budu fizički razdvojeni, a osim zaštitne ograde sa obe strane, u sredini su i tramvajske šine. Nažalost, još uvek se ne zna kada će ograničenje i tu biti povećano.

Ivica Stanković,Narkotest

Foto: Nikola Tomić

Da li je ograničenje od 30 km/h u Zonama škola važi uvek?

 

Mnogi vozači se pitaju do kog vremena važi ograničenje u takozvanim Zonama škole od 30 km/h, odnosno - da li  je normalno da ono bude na snazi svih sedam dana u nedelji. Razlog za ovakve nedoumice je potpuno opravdan, s obzirom na to da škole ne rade non-stop, a pogotovo ne u vreme epidemije kada se veliki deo nastave odvija na daljinu.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić na to kaže da ograničenje brzine kretanja u Zonama škole važi od 7 do 21 sedam dana u nedelji, ali da je planirana promena i tog pravila.

U toku je priprema novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, a Agencija će predložiti da se trajanje važnosti ne primenjuje tokom vikenda budući da deca tada ne idu u školu.

Video: Preticao kolonu u uskoj ulici gde je ograničenje 40km na čas, pa udario u banderu: Odmah je pobegao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mery.Loo

  3. maj 2021 | 15:17

  Najzad su se opametili! Sajam-naseljeno mesto, 50km/h?? Redovno love !

  24
  2

  Podelite komentar

 • Grunf

  3. maj 2021 | 19:01

  Ograničenje od 30 km/h u blizini škole a 27.juli prošle godine. Radar me zaustavlja i kaže da sam išao 50 km/h. Pišu kaznu. Koja škola radi 27. Jula?

  24
  3

  Podelite komentar

 • M

  4. maj 2021 | 01:11

  Na putu od Pupinovog mosta prema Zrenjaninskom putu koji ima po 2-3 trake za svaki smer i ostrvo između njih ne može ograničenje biti 80km/h ali na magistrali sa po jednom trakom za svaki smer i koje nisu odvojene, a za preticanje se čak i prelazi u traku za suprotni smer ograničenje može biti 80km/h. Haos...

  23
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA