Jutra su hladna i stakla se mrznu, ali ovo nipošto nije način da ih očistite

Problem se ne rešava polivanjem vodom niže temperature, već je umesto temperature leda, važna temperaturna razlika između stakla i vode...

  • 1
zaleđeni prozori Foto: Unsplash

I pored toga što još uvek uživamo u, nešto hladnijim, ali ipak sunčanim danima, vozači su već počeli da se susteću da prvim jesenjim mrazevima i injem i ledom na vetrobranskom staklu. A kako čišćenje stakala mnogima predstavlja gubljenje vremena u trenucima kada žure na posao, neretko pribegavaju najrazličitijim rešenjima u pokušaju da ih što pre očiste.

Zato nemački autoklub ADAC upozorava vozače da ne pribegavaju brzim rešenjima i da nipošto ne odmrzavaju stakla vrućom ili mlakom vodom, pošto to može da dovede do napuknuća ili oštećenja stakla. Vetrobransko staklo je posebno laminirano pa ne bi trebalo da dođe do njegovog potpunog razbijanja, ali će biti trajno oštećeno pa će zamena biti skupa.

Ovaj problem se ne rešava polivanjem vodom niže temperature, već je umesto temperature leda, važna temperaturna razlika između stakla i vode. Kada je spoljašnja temperatura niska, čak i mlaka voda može da bude opasna po stakla vozila, a to je obično temeperatura između 30 do 35 stepeni. Mnogi stručnjaci takođe, iz istog razloga, ne savetuju ni polivanje hladnom vodom.

Postoje jednostavni načini na koje možete da sprečite zamrzavanje prozora automobila preko noći, prenosi N1. Jednostavno pričvrstite komad folije ili kartonsku kutiju ispod brisača vetrobranskog stakla.

Za čiste prozore, dobro je i ostaviti flašu ili posudu sa toplom vodom na centralnoj konzoli automobila, koju ćete tamo ostaviti nekih pola sata pre polaska ili preko noći. Toplota vode će otopiti led ili sprečiti njegovo ponovno stvaranje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA