≫ 

Čelične ili aluminijumske: Koje su čvršće?

Stavilu su na test jednu čeličnu i jednu aluminijumsku felnu, tako što su ih postavili pod presu od 150 tona da bi se uverili koji je naplatak čvrši

  • 8
alu felna, presa Printskrin: YouTube/Hydraulic Press Channel

Veći je broj onih vlasnika automobila koji zimske gume montiraju na točkove sa čeličnim felnama, ali ima i onih koji ne žele da odreknu estetike ni tokom zime. Zato se svake godine postavlja pitanje koji naplaci bolje podnose zimu?

Naravno, tu se uvek, bez obzira na doba godine, kao ni na to da li ima ili nema snega i leda, tu su rupe na putevima, zatim so i rizla kojim se putevi posipaju... ali se kao stalni faktori mogu uračunati i težina i opterećenost vozila.

Iako to baš i ne odražava realne uslove na putu, ekipa YouTube kanala Hydraulic Press Channel stavila je na test jednu čeličnu i jednu aluminijumsku felnu, tako što su dva točka stavili pod presu od 150 tona da bi se uverili koji je naplatak čvrši.

Pogledajte kako je to izgledalo.

Posle "tretmana", ispostavilo se da je aluminijumska felna čvršća. Međutim, kada jednom dođe do njenog pucanja, ona se raspada u komade. Čelični naplatak, sa druge strane, ne puca tako lako, ali je mekši pa se pre deformiše.

Na osnovu ovoga, može se zaključiti da je sigurnije koristiti čelične felne, pošto je kod njih ranije moguće uočiti deformacije, pa se točak na vreme može zameniti. On, međutim, nije krt kao aluminijumski, pa mu se ne može desiti da se odjednom raspadne.

Video: Na Jugu se polomio točak! Da li ponedeljak može da počne na gori način?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ultra

    17. decembar 2019 | 18:55

    Sve je to isti k.... Samo vozi normalno i nema brige...

  • chris

    17. decembar 2019 | 18:17

    Pa valjda je celik jaci od aluminijuma kolko ja znam

  • balkanski špijun

    17. decembar 2019 | 20:40

    Aluminijumske su lakse, tvrdje i krte, celicne su meksa legura, zato se ne lome, vec krive, pa postoji mogucnost da se cekicem isprave...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA