• 1

Nova pravila: Od 2022. neki uopšte neće moći da pokrenu auto bez prethodnog alko testa

Predviđa se da će novim merama, do 2038. godine, biti izbegnuto 25.000 smrtnih slučajeva u saobraćaju i 140.000 teških povreda

  • 1

Zemlje članice Evropske unije dogovorile su promene koje se odnose na nove automobile i mini venove, odnosno bezbednosnu opremu u njima.

Tako će od 2022. godine u svim novim vozilima koji se prodaju u zemljama članicama EU biti ugrađeni: utičnica za Alcolock, crna kutija, sistem automatskog kočenja, sistem upozoravanja na skretanje u drugu saobraćajnu traku (ako nisu uključeni pokazivači smera)…

Također, budući novi automobili i venovi će morati da imaju takav oblik prednjeg dela vozila, odnosno poklopca motora, koji će pri sudaru smanjivati mogućnost povreda glave pešaka i biciklista.

Pominjanje utičnica za Alcolock najavljuje i mogućnost promene u nacionalnim zakonodavstvima članica EU, odnosno mogućnost da one koji su već kažnjavani zbog vožnje pod uticajem alkohola obaveže da pre pokretanja automobila upotrebe taj uređaj. Ukoliko imaju nedozvoljenu količinu alkohola neće moći da pokrenu motor vozila. Neke države već imaju takvu odredbu u svojim zakonodavstvima. Što se crne kutije tiče, ona će snimati telemetrijske podatke pre, tokom i nakon saobraćajne nesreće.

Predviđa se da će ovim merama, do 2038. godine, biti izbegnuto 25.000 smrtnih slučajeva u saobraćaju, kao I 140.000 teških povreda. Stručna tela Evropske unije procenjuju da je za 90 odsto nesreća odgovoran ljudski faktor, penosi AutoPress.

Sistemi koji će biti obavezni u novim automobilima od 2022. Godine su:

- utičnica za Alcolock,
- sistem automatskog kočenja,
- sistem inteligentnog nadzora brzine (prema saobraćajnim znakovima ograničenja brzine - sistem će moći da se isključi),
- sistem za detekcija umora,
- uključivanje sva četiri žmigavca pri snažnom kočenju,
- sistem upozoravanja na vozilo, pešaka ili biciklistu pri vožnji, unazad,
- sistem za zadržavanje vozila u saobraćajnoj traci,
- crna kutija,
- proširenje zona za zaštitu glava vozača i putnika,
- precizan nadzor pritiska u gumama.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima