≫ 

Budućnost je počela: Prvi japanski leteći auto uspešno obavio probni let

Automobil SD-03 poleteo je i kružio terenom oko četiri minuta

  • 7
Skydrive, leteći auto Foto: Skydrive

Japanska kompanija SkyDrive uspešno je obavila probnu vožnju svog letećeg automobila sa posadom.

Demonstracija probnog leta obavljena 25. avgusta na Toyotinom poligonu za testiranja, jednom od najvećih u Japanu, koji slovi za razvojnu bazu japanske automobilske kompanije, naveo je Sky Drive u saopštenju, prenosi CNN.

Bila je to prva javna demonstracija letećeg automobila u istoriji Japana. Automobil, nazvan SD-03, sa pilotom, poleteo je i kružio terenom oko četiri minuta.

- Izuzetno smo uzbuđeni što smo ostvarili prvu vožnju letećim automobilom sa posadom u Japanu posle samo dve godine otkako smo osnovali SkyDrive… sa ciljem komercijalizacije takvih letelica - naveo je glavni izvršni direktor kompaije Tomohiro Fukuzava.

Automobil SD-03 je najmanje električno vozilo sa vertikalnim poletanjem i sletanjem na svetu koje zauzima prostor oko dva parkirana automobila, navodi kompanija.

Ima osam motora koji obezbeđuju "sigurnost u vanrednim situacijama".

- Želeli smo da ovo vozilo izgleda futuristično, harizmatično i poželjno za sve buduće kupce, uz potpuno integrisanje visoke tehnologije Sky Drivea - dodaju iz kompanije, nadajući se da će leteći automobil postati deo svakodnevnog života.

Planiraju više probnih letova pod različitim uslovima u budućnosti, kako bi sigurnost i tehnološka rešenja vozila zadovoljila industrijske standard, prenosu Tanjug.

Uspeh ovog leta znači da će japanski leteći automobile do kraja godine verovatno biti testiran van Toyotinog probnog poligona. Kompanija nije objavila prodajnu cenu ovog vozila, napominje CNN.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    1. septembar 2020 | 13:32

    Pokvarise planove Zeljku , mislio je da je prvi 😂🤣😂😁😉

  • Срба

    1. septembar 2020 | 12:07

    А ми тек почели да отварамо фабрике за гуме.

  • Letač

    1. septembar 2020 | 14:13

    Neće ovo zaživeti dalje od igračke za bogate. Kada vidite haos u običnom saobraćaju na tlu na kojem ima obeleženih puteva, znakova, svetlosne signalizacije i mesta pored puta da se zastane i parkira u bilo kom momentu, zamislite saob8 tamo gore bez svega toga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA