Ovo je Ciklolet, ruski leteći automobil potpuno drugačiji od svih drugih letelica

Pokreću ga "ciklični propeleri", šuplji valjci koji se okreću velikom brzinom, dok lopatice smeštene u njima tokom rotacije "zahvataju vazduh"

  • 0
Ruski leteći automobil, ciklolet Printscreen: YouTube/8 канал Красноярск

Na nedavno održanom Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija 2020, u Moskvi je predstavljena originalna ruska bespilotna letelica nazvana - Ciklolet.

Projektovan u Fondu za perspektivna istraživanja (FPI) iz Krasnojarska, Ciklolet leti na potpuno drugačije od svih drugih vrsta letelica. Nema klasičan rotor, ili više njih, niti uzleće vertikalno kao druge letelice slične helikopteru.

Pokreću ga "ciklični propeleri", šuplji valjci koji se okreću velikom brzinom. U njima su smeštene lopatice koje, tokom rotacije "zahvataju vazduh", na taj način stvarajući potisak koji omogućava letenje.

Konstruktori Cikloleta tvrde da je to letelica koja je mnogo kompaktnija od klasičnog helikoptera ili "dronolikih" latećih automobila (npr. kvadkoptera), kao i da joj ciklični pogon omogućava znatno bolje manevarske sposobnosti.

Ciklolet će poslužiti kao osnova za izradu letećeg vozila koja će moći da se koristi u urbanim zonama, ali i na nepristupačnim planinskim terenima.

Vođa projekta FPI-ija Grigorij Makejič kaže da je Ciklolet u stanju da savladava zahtevne prepreke, kao što je pristajanje iz vertikalne površine. Takođe, u stanju je da u potpunosti izvrši sletanje na površine pod nagibom, što za sada nije u stanju da izvede nijedna bespilotna letelica, ističe on.

Ruski leteći automobil, ciklo let Printscreen: YouTube/Фонд перспективных исследований

Ruski stručnjaci su prvi prototip demonstratora Cikloleta, težak 60 kilograma, već testirali u letu. Oni smatraju da bi takva letelica mogla biti od koristi vojsci za potrebe desanta, ali da bi se na istoj osnovi mogle razviti i civilne letelice za prevoz ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA