≫ 

"Rupa" umesto "izbočine": Novi pametni "ležeći policajci" kažnjavaju samo one koje treba da kazne

Ako se vozilo prebrzo kreće, radar će to registrovati i potom dati signal da se "policajac" uvuče za nekoliko centimetara

  • 1
Ležeći policajac Ilustracija / Foto: Unsplash

U nekim gradovima Evropske unije počelo je instaliranje nove generacije "ležećih policajaca". Ove namerne prepeke na putu često su na meti kritika vozača, pošto znaju da oštete vozila čak i onim vozačima koji poštuju ograničenja brzine. Zato nam sada stiže pametnije i kvalitetnije rešenje.

Nova generacija "usporivača saobraćaja" već se pojavila u nekoliko gradova u Švedskoj (Karlštat, Malme, Upsala), a švedska kompanija Edeva počela je svoje rešenje da postavlja i u nemačkom gradu Hanau.

Glavna odlika ovog rešenja je što ono uopšte ne "štrči" na ulici, već upravo suprotno - ako se vozilo prebrzo kreće radar će to registrovati i potom dati signal da se "policajac" spusti, odnosno uvuče, za nekoliko centimetara. Time se privremeno stvara rupa na putu koja "kažnjava" samo određenog vozača koji prebrzo vozi.

Ostala vozila, koja poštuju ograničenje, prolaze bez ikakvih posledica, a vešanje njihovih automobila nije izložno stalnim udarcima, kao što je to sa klasičnim "ležećim policajcima" slučaj, prenosi Poslovni dnevnik.

Na postojanje ovih "policajaca" vozače upozorava posebna saobraćajna regulacija, dok radar procenjuje da li se poštuje ograničenje brzine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA