≫ 

Vozači ne moraju da "prate put": Počinje masovna proizvodnja prvih autonomnih automobila

U martu sledeće godine, Honda počinje prodaju svog luksuznog modela Legend koji će samostalno moći da se probija kroz saobraćajne gužve

  • 2
Cruise, prototip autonomnog električnog automobila Ilustracija / Foto: Cruise

Honda će biti prvi proizvođač automobila na svetu koji će masovno proizvoditi autonomne automobile nivoa 3, opremljene senzorima koji će im omogućiti da se samostalno kreću kroz saobraćajne gužve.

Poznati japanski proizvođač automobila u sredu je saopštio da za mart 2021. godine planira početak prodaje svog luksuznog modela Legend "opremljenog novoodobrenom opremom za automatizovanu vožnju".

Honda Legend Foto: Honda

Trka za osvajanje proizvodnje samovozećih automobila ključno je područje tehnološke borbe za većinu proizvođača automobila, navodi Rojters. Tehnološke kompanije, kao što je Google Alphabet, takođe ulažu milijarde dolara u razvoj sistema za koje se očekuje da će podstaći bolju prodaju automobila.

Automija automobila je definisana u šest nivoa, od 0 do 5 u rasponu od "običnih" automobila čija bezbedna vožnja zavisi isključivo od vozača, do potpuno autonomnih kojima vozači uopšte neće biti potrebni, a vrlo verovatno neće imati ni komande kočnice i gasa. Autonomni automobili nivoa 2, koji su sada u upotrebi, u stanju su da kontrolišu sopstvenu brzinu i upravljanje, ali moraju da imaju vozača za volanom koji prati stanje na putu i u svakom trenutku može da preuzme kontrolu.

Vlada Japana je Hondinoj autonomnoj tehnologiji vožnje "Traffic Jam Pilot", koja vozačima omogućava legano mogu da skrenu svoj pogled sa puta, dodelila bezbednosni sertifikat. Vlada je izrazila očekivanje da će tehnologija samovozećih automobila odigrati veliku ulogu u smanjenju broja nesreća i gužvi u saobraćaju.

Inače, poznati američki proizvođač električnih automobila Tesla, u julu je saopštio da se nalazi "vrlo blizu" dostizanja 5. stepena autonomne vožnje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBIN

    12. novembar 2020 | 12:39

    JAPANCI BOGOVI🇯🇵🇯🇵🇯🇵

  • SRBIN

    16. novembar 2020 | 23:00

    Srbijanci, vi ste glupi da shvatite da su JAPANCI BOGOVI..Terajte vase kante iz EU i placajte popravke, ja sa HONDOM presao mnogo bezbriznih km..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA