≫ 

Prvi leteći trkački bolid na svetu je pravi Ferrari među letećim automobilima

Težak je samo 100 kilograma, a pokreće ga motor od 130 konjskih snaga

  • 5
Alauda Racing Airspeeder Mk3, trkački leteći automobil

Foto: Alauda Racing / Promo

Australijska startap kompanija Alauda Racing prikazala je svoj "prvi električni leteći trkački automobil" na svetu - Airspeeder Mk3.

To je kvadrokopter jednosed, elegantnog izduženog dizajna, koji izgledom podseća na stare trkačke automobile, preteče bolida Formule 1. Kostruisan je za međusobne trke sa identičnim letelicama, s tim što bi se prve trke odvijale bez pilota u kabini.

Istovremeno, Alauda Racing radi na usavršenom modelu Mk4, koji će zaista biti leteći trkački automobil sa pilotom za komandama, a koji bi trebalo da debituje sledeće godine.

Airspeeder Mk3 je letelica od starta pravljena za velike brzine, što dokazuje i ubrzanje dostojno Ferrarija i Lamborghinija. Od 0 do 100 kilometara na sat stiže za samo 2,3 sekunde. Kvadrokopter pokreće moćna mašina od 96 kilovata snage, što je nešto manje od 130 konjskih snaga.

Pored snažnog motora, za izvanredne rezultate zaslužan je i lagani trup od ugljeničnih vlakana težak samo 100 kilograma. Međutim, za duže trke baterije mogu da predstavljaju problem, pa će letelice morati da sa zaustavljaju u pit-stopu radi njihove zamene, kao što je to slučaj sa bolidima Formule 1.

Alauda Racing Airspeeder Mk3, trkački leteći automobil

Foto: Alauda Racing / Promo

Različiti tipovi i paketi batarija mogli bi da budu ono što će razlikovati ove "trkače" budućnosti. Tako će, na primer, na stazama koje zahtevaju više manevrisanja, letalice koristiti lakše pakete baterija, dok će im "na pravcu" snažnije baterije davati više snage i omogućavati veće brzine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA