≫ 

Počela proizvodnja "Putinovog Rolls-Royce-a": Ruski luksuz od 250.000 evra

"To je prvi put u istoriji Rusije da je praktično od nule napravljena čitava linija automobila luksuzne klase"

  • 1
Aurus Senat Printscreen: YouTube/Stars Club

Predsednik Rusije Vladimir Putin pokrenuo je serijsku proizvodnju automobila premijum klase Aurus Senat u fabrici u Jelabugi, u republici Tatarstan.

Putin je na otvaranju fabrike istakao da je to prvi put u istoriji Rusije da je praktično od nule napravljena čitava linija automobila luksuzne klase, dodavši da je reč o poslu u koga je bilo uključeno hiljade stručnjaka - inženjera, konstruktora i dizajnera iz cele zemlje.

- Nadamo se da će serijska proizvodnja Aurusa pojačati prisustvo ruskih automobila na svetskom tržištu i pružiti mogućnost za povećanje izvoza visokotehnoloških proizvoda - dodao je Putin, koji je Aurus nazvao visokokvalitetnim automobilom.

Cena automobila Aurus Senat prve serije kretaće se između 201.000, za osnovnu, pa do oko 246.000 evra za luksuznije verzije visokih performansi. Osim limuzine, u fabrici u Jelabugu će se proizvoditi i terensko vozilo Aurus Komendant, a u planu je i proizvodnja limuzina, minivanova i transportnih vozila.

Prema planu iz 2019. godine, početak serijske proizvodnje sedana Aurus Senat zakazan je za prvi kvartal 2021. U martu ove godine puštena je proizvodnja prve pilot serije, koja nije namenjena prodaji, već su automobili poslati na testiranje.

- Oko 70 odsto komponenata za Aurus automobile proizvode ruske kompanije. Ovo je dobra šansa za njih da savladaju nove tehnologije i dobiju dodatne porudžbine - rekao je Putin, ocenivši Aurus kvalitetnim automobilom po svetskim standardima.

Aurus je prvi ruski brend automobila luksuzne klase, u čiji projekat je uloženo 135 miliona evra. Akcionari kompanije Aurusa su Centralni naučnoistraživački institut za automobile i automobilske motore "NAMI" (63,5%), Fond za odbranu, bezbednost i razvoj "Tavazun" (36%) i ruska automobilska kompanija "Solers" (0,5%).

(Telegraf.rs/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • glupost

    7. jun 2021 | 02:27

    Očajno izgleda auto , Ko Chrysler 300c ,model pre 15 god . Kad je Rus znao da napravi automobil ? Baš žasu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA