• 1

Da li je bahata vožnja nerešiv problem i zašto nekim vozačima kazne ne mogu ništa?

Najnoviji trend među mlađim vozačima je da bahatu vožnju snimaju i objavljuju snimke na društvenim mrežama...

 • 1
Brza vožnja, bahata vožnja, brzina, brzinomer

Foto: Pixabay

Skoro svakog dana stižu vesti o vozačima koje policija kažnjava zbog najneverovatnijih prekršaja. Od prebrze vožnje, vožnje pod dejstvom narkotika ili alkohola, bez vozačke dozvole, do vožnje suprotnom trakom...

Da li su kazne za bahate vozače u Srbiji blage? Agencija za bezbednost saobraćaja predlaže strože kazne, pa i trajno oduzimanje dozvola.

Snimak vožnje Ulicom kneza Miloša, na kome se vidi da brzinomer koji pokazuje 217 kilometara na sat, nije iznenadio jedino Saobraćajnu policiju. Kažu, takvi vozači su nažalost, deo svakodnevice Beograda, a najčešće je u pitanju vožnja pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Brzina auto kola jurnjava pešački prelaz saobraćaj

Foto: Shutterstock

- Zakonodavac je predvideo članom 329, to je nasilnička vožnja i to je postupanje vozača u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja odnosno kada nema obzira prema bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju. Po zakonu o bezbednosti saobraćaja, predviđena je kazna za takav prekršaj, a to je od 30 do 60 dana zatvora, 120 - 140.000 dinara, 9 meseci zabrane upravljanja vozilom i 15 kaznenih poena - kaže za RTS pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Goran Radenković.

U poslednje vreme broj ovakvih prekršaja je povećan, i ne samo to. Najnoviji trend među mlađim vozačima je da bahatu vožnju snimaju i objavljuju snimke na društvenim mrežama.

- Zanimljivo je da jedan broj mlađe populacije čini prekršaje, to snima i to deli na društvene mreže. Tu nebezbednu vožnju i postupanje promoviše na društvenim mrežama. Uprava saobraćajne policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova preduzima mere i takve počinioce kažnjava i po skraćenom postupku dovodi kod sudije za prekršaje - kaže Radenković.

Ima vozača kojima je, zbog bahate, nasilničke vožnje i sličnih prekršaja dva pa i više puta oduzimana vozačka dozvola. Zato je Agencija za bezbednost saobraćaja predložila da se uvede novi način kažnjavanja za one koji više puta naprave isti prekršaj.

Vožnja, vozačka dozvola

Foto: Pixabay, Telegraf

- Do sada u Srbiji nije prepoznato da se vozačka dozvola oduzima trajno zbog nesavesnog upravljanja. Posle devet godina iskustva sa ovim vozačima primećujemo da postoji jedna grupa vozača koja je otporna na sve kaznene mere, bilo da su to finansijske kazne, bilo da je to zabrana upravljanja, oduzimanje vozačke dozvole zbog više kaznenih poena od 18 ili devet u slučaju probne dozvole - navodi Nina Dragutinović Jovanović, načelnca Odeljenja plana i stručno operativnih poslova Agencije za bezbednost saobraćaja.

U drugim zemljama postoje različiti načini kažnjavanja. Možda je jedan od najefikasnijih da takvim vozačima osiguravajuća društva odbiju da osiguraju vozilo.

(Telegraf.rs/RTS.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boki

  12. jun 2021 | 11:46

  Za sve postoji način. Zatvor 2 godine i onda neće moći da vozi...

  2
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok