• 40

Imamo najskuplji tehnički pregled u regionu, a majstori vraćaju vozila za svaku sitnicu

Tehničkim pregledima koji neosnovano vraćaju vozila biće oduzeta ovlašćenja, poručuju iz Uprave saobraćajne policije

  • 40

Protiv tehničkih pregleda vozila koji su vozače vraćali zbog nebitnih stvari, poput nedostatka tečnosti za brisače, kapice na ventilima ili različitih presvlaka, biće podnete prekršajne prijave i biće im oduzeta ovlašćenja.

To je za Novosti rekao Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije, dodajući da će biti registrovana samo ispravna vozila, odnosno ona koja ispunjavaju tri stvari: ispravnost uređaja za upravljanje, za zaustavljanje, kao i da vozila nemaju dubinsku koroziju na nosećim elementima.

- Već imamo povećan broj žalbi na postupanje ovih firmi, a naglašavamo da je izdavanje potvrde o neispravnosti ako je neosnovano, jednako kažnjivo kao i davanje potvrde da je vozilo ispravno a da to nije - kaže Arsov i dodaje da očekuje da od sadašnje 1.204 firme koje obavljaju tehnički pregled u Srbiji, od kojih je 251 u Beogradu, u narednih šest meseci bez licence ostane nekoliko stotina.

Od kada su počeli tehnički pregledi po novim strožim pravilima, poslednjih oko dve nedelje, cena je skočila za 1.500 do 2.000 u odnosu na lane, a 600 odsto za poslednju deceniju. Kako na tehničkim linijama kažu, pre jedne decenije pregled je bio samo forma, pa je logično bio jeftin. Cenu opravdavaju velikim ulaganjima, obaveznim snimanjem toka pregleda odnedavno i gužvama poslednjih dana.

Očekuju da se do kaja godine cene sa sadašnjih oko 50 evra vrate na 4.500, kao pre primene Pravilnika o tehničkim pregledima, 6. jula. Dok se nekada radilo nekoliko desetina dnevno, sada se jedva u obe smene obavi deset tehničkih pregleda.

Tehnički pregledi u Srbiji sada koštaju više nego bilo gde u regionu. U Sloveniji, gde je prosečna plata 1.280 evra, ova godišnja obaveza vozača je 35 evra - dvostruko niža nego u Srbiji. U Albaniji i Bugarskoj ova usluga košta 20 evra, u Severnoj Makedoniji je od 20 do 30 evra, u BiH od 28 do 30, Crnoj Gori 11 do 30 evra, Hrvatskoj 38 do 45 evra, a u Mađarskoj - 25 evra.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobby

    Укините већ више те техничке прегледе, не би били прва земља без њих. Када саберете, гориво, радне сате, изгубљено време, загађење,... да би неко утврдио да је на тај дан возило исправно, је глупост. Исправност је ионако на власнику, а полиција би наравно наплаћивала казне за неисправност која је уочљива. Људе и децу убијају савршено исправна возила.

  • Jasim

    Te gluposti je i propisala drzava zbog kojih ce navodno biti olupali tehnicki pregledi...

  • DORDJI

    Pa svuda I gorivo je jevtinije, ne samo tehnicki pregled, a zasto-zato sto samo u Srbiji vlastodrsci pljackaju svoj narod.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima