≫ 

Neki vozači ne shvataju da ne mogu da prođu tehnički sa neispravnim svetlima, pa stvaraju gužve

Smanjenje sadašnjih gužvi i pad cena tehničkih pregleda bi se mogao očekivati do kraja godine, kada proradi centralni informacioni sistem i bude završen Pravilnik o obuci kontrolora

  • 8
Majstor, auto, popravka, automehaničar, popravka automobila, tehnički pregled

Foto: Shutterstock

Očekujemo da će se do septembra normalizovati situacija sa tehničkim pregledima, a to se odnosi i na cene i na gužve koje se tranutno stvaraju na linijama za pregled vozila, izjavio je za Tanjug predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda Vladimir Marinković .

On je dodao da se do kraja godine očekuje da proradi centralni informacioni sistem i budu završen Pravilnik o obuci kontrolora, kada će MUP moći da da predlog cena pregleda, koje potom određuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Očekuje se da Agencija za bezbednost saobraćaja završi Pravilnik o obuci kontrolora, a zatim i uvođenje centralnog informacionog sistema. Kada to bude završeno, MUP moći da predloži cene pregleda. Marinković dodaje da bi sve to trebalo da bude gotovo do kraja ove godine, ali da bi do pada cena možda moglo da dođe i ranije.

- Možda će cene padati kada više tehničkih pregleda počne da radi, pa će tržište početi da vrši pritisak na sadašnje cene - smatra Marinković i dodaje da sada problem predstvalja i to što jedan broj vozača još uvek ne shvata da zbog neispravne svetosne signalizacije ne mogu da dobiju potvrdu o ispravnosti vozila, pa se stvaraju gužve.

- Tek je počeo da radi novi sistem i imamo veliki pritisak na linije tehničkih pregleda, jer ljudi još uvek nisu shvatili da su svetla neispravnost, pa se mnogo njih vraća kada otkloni te probleme i zauzima mesta drugima. Ovo je tranzicioni period i zato je takva reakcija i vozača i kontrolora - rekao je Marinković.

On smatra da poređenje situacije u Srbiji i ovdašnjih cena tehničkog pregleda sa Hrvatskom i regionom koja su se pojavila u javnosti nisu umesna.

Tehnički pregled

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- U regionu su ove stvari odavno definisane, pa poređenje sa regionom nije realno. Oni tamo imaju drugačije pravilnike. U Hrvatskoj možete da pregledate onoliko automobila koliko pregleda ima, bez vremenskog ograničenja trajanja pregleda.

- Tamo su dugačke linije tehničkog pregleda, ima više pregledača. Kada se kod nas sve "slegne" verovatno ćemo imati vrlo slične cene - ocenio je Marinković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kv

    2. avgust 2021 | 16:05

    Super Nikad bolje Sramota,koliko je dobro

  • Sale

    2. avgust 2021 | 17:19

    Pa onda vratite cene dok se ne slegne kao u regionu. Ako ste u gubitku trazite od drzave da nadoknadi do sleganja. Sleganje ce na kraju sve usreciti

  • srbistan

    2. avgust 2021 | 23:05

    Predlazem da se pored vozacke obuke organizuje i obuka kako pripremiti vozilo za tehnicki pregled i da to bude obavezno kad neko upise vozacku skolu. Ipak je to citava nauka i to je sada goruce pitanje u Srbiji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA