Levo ili desno: Sa koje strane auta se nalazi poklopac rezervoara i zašto?

Prvobitna ideja je bila da se gorivo ne sipa sa one strane sa koje dolazi saobraćaj...

  • 7
Benzin gorivo pumpa Foto: Shutterstock

Možda će ovo nekome delovati kao pitanje iz oblasti nepotrebnog znanja, ali da li ste se ikada zapitali zbog čega neki automobili imaju otvor za sipanje goriva, odnosno poklopac rezervoarana levoj, a neki drugi na desnoj strani?

Ovde standarda nema, a razlozi za uglavnom imaju veze sa bezbednošću. Proizvođači automobila su prvenstveno razmišljali o svojim matičnim tržištima, pa ako se upravljač nalazi sa leve strane vozila, poklopac rezervoara goriva je sa desne i obrnuto.

Početna ideja je bila da se gorivo ne sipa sa one strane sa koje dolazi saobraćaj. Takođe, vozaču je omogućeno da bez problema izađe iz automobila, jer se sa leve strane ne nalaze pumpe za gorivo.

Krađa goriva, gorivo Foto: Shutterstock

Trenutni propisi zahtevaju da poklopac bude na najširem delu automobila, dalje od zona deformacije i da bude što više udaljen od vrućih delova izduvnog sistema ili električnih instalacija. To generalno znači da otvor za sipanje goriva mora biti relativno blizu putničkog prostora, prenosi Revija HAK.

Sa desne strane su uglavnom poklopci na vozilima evropskih (osim Velike Britanije) i američkih proizvođača automobila u Evropi (osim Velike Britanije), dok su sa leve strane poklopci na japanskim automobilima.

Međutim, i ovo pravilo polako nestaje. Mnogi današnji proizvođači automobila deo su neke od velikih međunarodnih grupacija, sa zajedničkim mehaničkim platformama (npr. francuski Renaulta i japanski Nissana). A kod nekih marki nema pravila, pa jedan model ima poklopac na levoj, a drugi na desnoj strani (Peugeot 208/308).

komandna tabla, brzinomer Foto: Telegraf.rs

A ako vam se ikada desi da iz nekog razloga ne znate na kojoj strani se nalazi poklopac rezervoara vašeg auta kada treba da sipate gorivo, pogledajte merač nivoa goriva na instrument tabli (slika iznad). Mnogi savremeni automobili imaju strelica u okviru pokazivača koja pokazuje sa koje strane se otvor nalazi - sa leve ili sa desne.

Video: Nemojte da budete kao ovaj Rus: Zaboravio da toči gorivo, pa demolirao pumpu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    8. avgust 2021 | 18:00

    El vozac lazov!

  • Roki

    6. avgust 2021 | 14:51

    Elektricni ti imas puno vise problema za napunit posto su kablovi uvek kratki pa moras dobro gadat na punionici a ti reci da nije tako! Ne trebas da brines za nas ostale nama je lako i ne prestavlja nikakav problem natankat radimo to lako i bezbrizno preko stotinu godina bez ikakvih problema...

  • Elektro-vozač

    6. avgust 2021 | 02:55

    Ja, hvala Bogu, nemam tu pošast ni na jednoj strani. Na svu sreću ista polako nestaje svima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA