≫ 

"3D zebre" stižu na ulice

Slovenija počinje sa uvđenjem tzv. "lebdećih pešačkih prelaza" koji vizuelno izgledaju kao fizičke preperke, pa vozače navode da počnu da koče čim ih ugledaju

  • 9
3D pešački prelazi Ilustracija / Foto: Cyclades24.gr

U više slovenačkih gradova uskoro će biti postavljeni inovativno dizajnirani pešački prelazi, koji stvaraju iluziju trodimenzionalnosti i vozačima izgledaju kao fizičke prepreke, pa pred njima automatski koče, a cilj akcije je da se poveća bezbednost pešaka u saobraćaju.

Prva dva takva "lebdeća" pešačka prelaza, odnosno "3D zebre" dobiće ovih dana Velenje u gradskoj četvrti gde se nalazi više škola, iduće nedelje postavljaju se u Ptuju, a u nedelji mobilnosti, koji se obeležava od 16. do 22 septembra, i u Ljubljani, objavili su slovenački mediji.,

- Ponosni smo što smo prva opština koja je prihvatila ovo rešenje i siguran da će zbog ovakvih pešačkih prelaza deca biti sigurnija - kazao je za Slovenačku televiziju gradonačelnik Velenja Peter Dermol.

Inicijativu za uvođenje ovakvih prelaza pokrenulo je, u saradnji sa lokalnim zajednicama i udruženjima za bezbednost u saobraćaju, jedno osiguravajuće društvo.

Ideja o trodimenzionalnim zebrama u Evropi potekla je sa Islanda, gde su se prvi takvi pešački prelazi pojavili 2017. godine, ali nije svuda prihvaćena. U više nemačkih gradova je takvo rešenje odbijeno, jer nije u skladu sa propisima.

Nekoliko "lebdećih zebri" bilo je pre dve godine postavljeno u Sarajevu, ali su gradske vlasti od njih uskoro i odustale, vrativši se klasičnom rešenju prelaza. Ovakvi pešački prelazi pre skoro sve godine uvedeni su i na grčkom ostrvu Tinos, o čemu je Telegraf u to vreme pisao.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Činjenica

    30. avgust 2021 | 10:28

    Dokle bre "jašete" vozače ??? Veća bi pažnja trebala da se usmeri na pešake i druge učesnike u saobraćaju. Pešaci prelaze ulicu kad i gde im se ćefne, bez osnovnog gledanja levo i desno.

  • Dik

    30. avgust 2021 | 12:18

    ... mada proporcijalno našoj svesti treba napraviti betonske kockaste izdignute minimum 30cm da bi imalo 20-30% efekta!

  • Gre?

    30. avgust 2021 | 10:28

    I kod Nas ce skoro...2031.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA