≫ 

Nekada je prodavao Yugo Amerikancima, a danas u 82. godini pravi svoj električni auto

Bricklin 3EV je vozilo na tri točka sa pogonom na struju, čija bi mehanika i baterije trebalo da dolaze iz kompanije Tesla Ilona Maska

  • 4
Automogil automobili auto Yugo Jugo Bricklin 3EV Printscreen: YouTube/Right Lane Reviews, Foto: Visionary Vehicles

Malkolm Briklin, američki industijalac i mozak nekadašnjeg "posla veka" kragujevčke Crvene Zastave, tačnije autor projekta "Yugo America", osim uvoza "jugića" u SAD, imao je brojne druge avanture u svetu automobilizma, pa je čak neko vreme i sam proizvodio sopstveni sportski model Bricklin SV-1.

Ovog čoveka prilično avanturističke poslovne biografije, koji je tokom prethodnih decenija osnovao nekoliko propalih kompanija, očigledno ništa ne može da obeshrabri budući da je sada, u svojoj 82. godini krenuo u svoju novu poslovnu avanturu.

Briklin je nedavno osnovao novu kompaniju "Visionary Vehicles", sa željom da se oproba u sve popularnijoj kategoriji vozila na tri točka, piše AutoRepublika. Reč je o vozilima koja imaju dva točka napred i jedan pozadi zbog čega su relativno stabilna u vožnji, a pošto se vode kao motocikli cene registracije i osiguranja su jako pristupačne.

Malkom Briklin Malkom Briklin / Foto: Wikimedia/Autobuff

Bricklin 3EV je vozilo sa pogonom na struju, koja za sada možemo da vidimo samo na kompjuterskim renderima. Cena ovog trotočkaša bi trebalo da se kreće između 25.000 i 30.000 dolara, a Briklin se nada godišnje isporučivati oko 50.000 primeraka.

Mehanika i baterije navodno dolaze iz kompanije Tesla, sa kojom Brklin trenutno pregovara. Ovde se postavlja pitanje koliko je verovatno da će kompanija Ilona Maska biti voljna da snabdeva konkurenciju, u situaciji kad i sama "kuburi" sa komponentama za sopstvene modele...

Malkolm Briklin trenutno pregovara i sa zainteresovanim američkim savezim državama oko lokacije za proizvodnju, a interesovanje je pokazala i Kanada gde se spomenuti SV-1 proizvodio sedamdesetih godina prošlog veka. Očekuje mogućnost da izgradi fabriku i dobije poreske olakšice u zamenu za otvaranje novih radnih mesta.

A da li je cela ova priča još samo jedna u nizu Briklinovih "prodaja magle"...

Video: Yugo, yugo moja tugo: Domaći auto kojeg smo voleli, mrzeli, a pre svega vozili

(Telegraf.rs/Autorepublika.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opet ja

    2. septembar 2021 | 13:49

    Predlazem da ga u srbiji registruje pa da vidimo dali je auto lakse napraviti ili registrovati

  • Seep

    2. septembar 2021 | 18:07

    U Srbiji to nece biti tricikl vec automobil a evo i zasto ja posedujem skuter piaggio mp3 iz imena se vidi da ima tri tocka ali nasi strucnjaci kazu da je to motorcikl pa sad ni Mask nebi dokazao da mu je to trotockas nasi strucnjaci bolje znaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA