Talas jeftinih elektromobila uskoro zapljuskuje evropsko tržište

Plasirajući svoj model Spring rumunska Dacia je pokazala da na evropskom tržištu postoji ogroman apetit za pristupačnim elektromobilima sa cenom do 20.000 evra, pa se može očekivati da i ostali proizvođači krenu tim putem...

  • 44
Fiat Centoventi Foto: Centro Stile Fiat / Promo

Game električnih vozila evropskih brendova brzo se šire. Ipak, većina se za sada fokusira na vozila iz klasa iznad C segmenta, dok su električni noviteti kod subkompakta i mikroautomobila prava retkost među premijerama. Ima tu nekolicina četvorotočkaša koji u B segmentu prave odlične rezultate kao što su Renault Zoe ili električni Peugeot 208, ali proizvođači za sada forsiraju veće automobile - jer na njima više zarađuju.

Međutim, ako žele da demokratizovuju automobile na baterije, moraće da ponude jeftinije osnovne modeli, smeštene u A i B segment. Dacia je pokazala da postoji ogroman apetit za takvim automobilima plasirajući svoj model Spring. Dobar primer je i električni Volkswagen Up! najpopularniji EV u Nemačkoj, pre svega zbog atraktivne cene.

Volkswagen je na nedavnom Salonu automobila u Minhenu predstavio koncept ID.Life. Ovaj prototip predstavlja početak priče od ID.2 - subkompaktnom krosoveru nemčakog proizvođača koji će se naći na tržištu 2025. godine, piše AutoRepublika.

ID.2 će biti dugačak oko 4 metra, s tim što kupcima će ponuditi prostranu kabinu. Na koliki domet će moći da se računa još nije poznato, ali konceptualno izdanje nudi 400 kilometara autonomije kretanja. Tu je i pristupačna cena - 20.000 evra za početnu varijantu, odnosno 25.000 za najbolje opremljen model. Ukoliko se tome dodaju značajne subvencije (koje trenutno u Nemačkoj idu i do 9.000 evra), onda bi bazni model mogao da ima vrlo privlačnu cenu od samo 11.000 evra, makar za nemačko tržište.

Još jedan novitet u sferi manjih električnih automobila jeste nova generacija Renaulta 5. Šef francuskog brenda Luka de Meo, je rešio da vrati u životu dva modela - “četvorku” i “peticu”, s tim da će potonji biti niže pozicioniran u odnosu na prvonavedenog. Ranije najave govorile su da će “petica” stupiti na tržište 2024. godine, a da će proizvodnja startovati krajem 2023. godine. Međutim, tokom manifestacije u Minhenu nekoliko stranih portala (inače bliskih Renaultu) prenelo je informacije da će serijska montaža ovog vozila početi naredne godine!

Francuska marka je još ranije najavila da planira da početna cena novog Renaulta 5 bude niža od 20.000 evra! To su planirali da postignu tako što su rešili da ne koriste modularnu CMF-EV platformu, već da prerade CMF-B arhitekturu i prilagode je električnim automobilima.

I Fiat je krenuo putem elektrifikacije. Počelo je sa plasmanom električnog izdanja modela 500, a nastaviće se sa novom generacijom Pande koja će preći u klasu EV modela. Neke najave iz italijanskih medija govore o tome da bi takvu Pandu, doduše u konceptualnoj varijanti, mogli da vidimo već naredne godine, a da će proizvodnja startovati 2024. godine.

Nova Panda, za koga se spekuliše da bi trebalo da nastane iz već postojećeg koncepta Centoventi, trebalo bi da zadrži formu aktuelnog modela, sa tim da će porasti u dimenzijama, pa će se svrstati u B segment. Ona će najverovatnije biti bazirana na STLA Small platformi, namenjenoj upravo malim, gradskim automobilima. Stellantis je ranije naveo da će modeli koji budu koristili ovu arhikteturu moći da računaju na maksimalan domet od 500 kilometara.

Brend iz Torina za sada ćuti u vezi sa početnom cenom buduće Pande. Ali, kolege iz Italije veruju da će ona kretati oko 20-ak hiljada evra, slično kao i sa prethodno pomenutim rivalima.

Ukoliko se zadrži trenutni nivo subvencija za kupovinu električnih modela, onda bi svi navedeni automobili odjednom postali vrlo pristupačni. S druge strane, ako se subvencije značajno umanje, teško da se mogu nadati ogromnim prodajnim uspesima.

Video: Ovo je tim koji planira da pokori pesak Arabije: Slađan Milić sa Lada Nivom polazi na Dakar reli

(Telegraf.rs/Autorepublika.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    18. septembar 2021 | 17:45

    Toliko su jeftini da ne mogu da ih proizvedu kolika je navala u Evropi i svetu, svi imaju 20000-25000 evra u kući i samo čekaju da kupe električne automobile.

  • Roki

    19. septembar 2021 | 22:35

    Meni nikakvi gasovi ne smetaju to tebi smeta i to ti opakao deluje na celebralnu aktivnost u tvom slucaju cini da si sklon laganju, izmisljanju, sanjarenju... To je gadna bolest no bar ne boli, sasvim sigurno ima doktora koji bi ti mogli pomoc! Vec sam ti pisao i obrazlozio vise od nekoliko puta al ti zanemarujes i ne priznajes istinu te piseses bez ikakvih dokaza kako nista nije problem i kako su svi problemi ev reseni sto nije ni priblizno istini. Uostalom ja nisam nikom nista duzan, svatko sebi radi racunicu i zna za sebe samo i to ti ne razumes nego na silu oces ubedit ljude u svoju laznu teoriju al kao sto vec svi znaju da gotovo sve sto pises nema veze s mozgom!!! Ne budi toliko zadrt i prije svega NE LAZI!

  • Roki

    19. septembar 2021 | 18:59

    Elektricni sve sam ti odgovorio i to vise puta to sto tvoj bolesni um laze sebe i pokusava lagat druge nije moj problem! Ne spominji moje ima uzalud, obrazuj se i procitaj sve o elektricnom a ne samo sto tebi pase, Mile ti je isto napisao al naravno po tebi ni to nije istina... U borbi si protiv sveta al istina i cinjenice su svima jasne osim tebi, kao sto sam ti pisao potrazi pomoc jer ako imas pare za bacanje onda si priusti dobrog doktora!!! Ne IZMISLJAJ I NE LAZI!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA