≫ 

Cela Evropa na 0 promila i ograničenje od 30 na sat?

Vozači ne bi smeli da sednu za volan ni sa najmanjom količinom alkohola u organizmu, ali će morati trezni da voze sporije u gradovima

  • 3
Vožnja automobila, alkohol Foto: Pixabay

Evropski parlament (EP) traži da se ograničenje količine alkohola u krvi vozača u drumskom saobraćaju svede na nulu. Ukoliko bi takva odluka bila doneta, granica više ne bi bila na 0,5 promila, već vozači ne bi smeli da sednu za upravljač automobila ni sa najmanjom količinom alkohola u organizmu.

EP želi da lobira kod država članica i za ograničenje brzinu od 30 kilometara na sat u stambenim područjima. Ograničenje brzine bi trebalo da se, takođe, uvede i tamo gde u saobraćaju ima veliki broj biciklista i pešaka.

Ograničenje brzine 30 Foto: Shutterstock

Prema podacima parlamenta, čak 23.000 ljudi je poginulo u saobraćajnim nesrećama na teritoriji Evropske unije tokom 2019. godine, prenosi Revija HAK.

Evroparlamentarci su, u sredu, na zasedanju u Strazburu zahtevali od država članica EU da ulože veće napore u pogledu bezbednosti drumskog saobraćaja. Takođe se traži i da biciklističke i pešačke staze nastale u vreme pandemije korona virusa ostanu u upotrebi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    8. oktobar 2021 | 11:05

    Млаћење празне сламе! Производе аутомобиле са моторима од по пар хиљада кубика а наводно хоће да сачувају природи и пешаке . Причам ти причу...

  • Zoki

    8. oktobar 2021 | 11:12

    Ukinite saobracaj u naseljenom mestu. 30 na sat biciklovi,trotineti idu...

  • Neko

    8. oktobar 2021 | 15:04

    Voleo bi da znam koliko se to saobraćajnih nezgoda dogodilo zato što neko ima do 0.3 promila?! Mnogo veći problem je umor a to nije moguće kontrolisati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA