≫ 

Kompanija Tesla konačno isporučila svoj prvi električni kamion: "Izgleda kao slon, a kreće se kao gepard"

"Ukoliko ste kamiondžija i želite najmoćniju mašinu na putu, to je ovo", rekao je Ilon Mask, CEO Tesle

  • 8

Ilon Mask, izvršni direktor kompanije Tesla Inc, isporučio je u četvrtak prvi kamion kompaniji PepsiCo, ne ponudivši prognoze o cenama, planovima proizvodnje ili količini tereta koji bi mogao da preveze prenosi Reuters.

Mask je poručio da će kamion na baterije smanjiti emisiju izduvnih gasova na autoputu, nadmašiti postojeće dizel modele po snazi i sigurnosti i dobiti tehnologiju brzog punjenja koju će Tesla koristiti u svom predstojećem sajbertruk pikapu.

"Ukoliko ste kamiondžija i želite najmoćniju mašinu na putu, to je ovo", rekao je Mask podsećajući da je Tesla pre pet godina saopštila da radi na električnom kamionu.

Ipak, stručnjaci i dalje ostaju skeptični da električni kamioni može ekonomično da podnese napor vuče teških tereta stotinama kilometara.

U 2017. godini, Tesla je rekla da će se cena kretati od 150.000 do 180.000 dolara, ali su od tada cene električnih vozila porasle.

Kakve su specifikacije kamiona?

Kamion je sposoban da se puni od 1 megavata i ima tehnologiju tečnog hlađenja u kablu za punjenje u ažuriranoj verziji Teslinog superpunjača koji će biti dostupan za "Cybertruck", rekao je Mask na događaju. Planirano je da njegova proizvodnja krene od sledeće godine.

Koristi tri elektromotora, sa samo jednim od njih uključenim pri brzini na autoputu i ​​dva u rezervi kada kamion treba da ubrza, što je karakteristika koja čini kamion energetski efikasnijim.

"Ova stvar ima ludu snagu u odnosu na dizel kamion. Jednostavno, izgleda kao slon, a kreće se kao gepard", dodao je Mask. I već je imao svoju prvu vožnju.

Video: Baba vandalizovala skupoceni automobil: Tesla ne bi bio to što jeste da nema mnogo kamera

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Roki

    4. decembar 2022 | 09:19

    Elektricni ti ne mozes pisat drugima sta da rade ili ne rade , to sto si ti zaluđen lažima ne možeš prenijeti na druge ! Ponovit ću ti pošto očigledno ne razumes , vreme provedeno između vožnje i punjenja i ponovne vožnje se zove ČEKANJE , što ti tu točno nije jasno ? Ako si se vratio s kući i planiraš punit te ti je baterija prazna a na primer drugoj osobi treba to isto vozilo e ta druga osona će morat čekat da bi ga mogla koristit , primera ima mnogo ali tebi kao i inače nije jasno , pitanje je dali jesi ili se samo praviš lud ! A ovaj kamion ako bi se punio kući to bi trajalo valjda nedelju dana ...

  • Realista

    3. decembar 2022 | 18:46

    El. kamioni imaju možda budućnost za razliku od auta ali samo ako infrastruktura za punjenje bude na svakom ćošku jer tad pošto vozači imaju obavezne pauze i odmore mogu dopunjavati konstantno baterije.

  • Ime

    4. decembar 2022 | 13:02

    Čekamo da Tesla napravi nekog benzinca pa da je cenim malo više

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA