Vreme čitanja: oko 1 min.

Mazda ponovo pokrenula proizvodnju rotacionih motora posle 11-godišnje pauze

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako navodi Motor1, danas je počela masovna proizvodnja ovog benzinskog motora koji služi za produženje dometa, a pravi se u fabrici Ujina br. 1 u Hirošimi

  • 5
Mazda kompanija logo Foto: Tanjug/AP

Glasine o povratku rotacionog motora su se širile internetom godinama pre nego što je Mazda to ozvaničila u januaru ove godine kada je predstavila plug-in hibridni mali krosover sa komplikovanim imenom: MX-30 e-Skyactiv R-EV.

Kako navodi Motor1, danas je počela masovna proizvodnja ovog benzinskog motora koji služi za produženje dometa, a pravi se u fabrici Ujina br. 1 u Hirošimi.

Slučajno, Mazda RX-8 je prestao da se proizvodi pre 11 godina, u junu 2012. godine, kada je u Japanu napravljen poslednji od samo 1.000 primeraka iz edicije Spirit R, piše Autoblog.rs.

Do danas je japanska kompanija napravila 1,99 miliona vozila opremljenih rotacionim motorom. Brojni patenti su inače otkrili da Mazda nije odustala od ideje o novom sportskom automobilu sa rotacionim motorom. Međutim, dug je put od patentiranja tehnologije do puštanja u proizvodnju serijskog automobila, tako da se još uvek nemojte previše nadati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    23. jun 2023 | 18:53

    Mazda je vrlo kvalitetan automobil koji se retko kvari to govorim iz iskustva i svakome ga preporučujem

  • Dejan

    27. jun 2023 | 19:42

    Ti motori su katastrofalni!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA