Vreme čitanja: oko 1 min.

Ferrari rasprodat do 2026: Potražnja nadmašuje proizvodnju, najavljen prvi EV model

Vreme čitanja: oko 1 min.

Italijanski proizvođač luksuznih automobila neće moći da ispuni nove porudžbine do 2026. godine, a prvi električni model stiže 2025.

  • 1
Ferrari 458 Spider Foto: Unsplash

Benedeto Vinja, izvršni direktor kompanije Ferrari, izjavio je nakon objavljivanja rezultata za treći kvartal da je potražnja za njihovim automobilima dostigla rekordne visine. Sa narudžbinama "na najvišem nivou", Vinja je naglasio da je potražnja toliko snažna da su sve proizvodne kapacitete za 2025. godinu već iskoristili. Ovo znači da nove porudžbine neće biti moguće ispuniti pre 2026. godine.

Isporuke automobila do septembra ove godine dostigle su brojku od 10.418, što predstavlja povećanje od 5,3% u odnosu na isti period prošle godine. Ovo ukazuje na stalni rast i popularnost brenda.

U trećem kvartalu 2023, hibridni modeli su prvi put nadmašili automobile sa konvencionalnim SUS pogonom. Od ukupno 3.459 isporučenih vozila u ovom periodu, čak 51,3% je bilo sa elektrifikovanim pogonom.

Vinja je potvrdio da je lansiranje prvog potpuno električnog Ferrarija planirano za četvrto tromesečje 2025. godine. Zanimljivo je da je direktor naveo da se razvojni tim kreće ispred planiranog roka u nekim procesima, što nagoveštava da bi ovaj model mogao biti predstavljen i pre roka.

U Maranelu, gde se nalazi sedište kompanije, nova fabrika posebno dizajnirana za proizvodnju hibridnih i električnih modela počeće sa radom u junu 2024. godine. Ovaj potez je u skladu sa planom Ferrarija da do 2030. godine 40% godišnje prodaje čine hibridi, 40% električni automobili, dok će preostalih 20% biti modeli sa SUS pogonom.

Vinja je istakao da iako postoji trend postepenog ukidanja automobila sa benzinskim motorima, SUS tehnologija još uvek ima mnogo toga da ponudi. Mogućnost korišćenja sintetičkih goriva može dodatno produžiti vek ovih motora.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA