≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova država planira da oporezuje vozače na osnovu pređenih kilometara: Razlog je jedan

N. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vozači će imati mogućnost da izaberu kako će država pratiti njihove kilometre

  • 5
Los Anđeles saobraćaj Foto: Shutterstock.com

Kalifornija planira uvođenje novog pilot programa koji će naplaćivati vozačima na osnovu pređenih kilometara, kao zamenu za trenutni porez na gorivo. Ovaj potez dolazi kao odgovor na sve veći broj električnih vozila (EV) na putevima, koji značajno smanjuju prihode od poreza na gorivo, što utiče na budžet za održavanje puteva.

Lauren Prehoda, portparolka Caltrans-a, izjavila je za ABC7 da održavanje putne mreže Kalifornije godišnje košta oko 8,5 milijardi dolara. Većina ovog iznosa dolazi iz poreza na gorivo koji se naplaćuje svaki put kada neko napuni rezervoar svog automobila. Kalifornija gubi novac svaki put kada neko zameni automobil na benzin sa električnim vozilom. Pored EV-a, hibridi takođe smanjuju budžet, prenosi Autoblog.com.

"U proseku, stanovnici Kalifornije plaćaju oko 300 dolara godišnje u državnim porezima na gorivo. Električna vozila imaju godišnju registracionu taksu od 100 dolara, što je gubitak od 200 miliona dolara godišnje", rekla je Prehoda. Kalifornija planira da zabrani prodaju automobila na benzin do 2035. godine, što će potpuno eliminisati prihode od poreza na gorivo.

Caltrans predlaže rešenje pod nazivom "Kalifornijski putni porez" (California Road Charge) koji bi evidentirao broj pređenih kilometara godišnje i oporezivao vozače u skladu sa tim. Cena po kilometru još nije određena, jer je Road Charge još uvek u fazi prototipa. Na sajtu programa se navode tri opcije: $0.02, $0.03, i $0.04 po milji.

Vozači će imati mogućnost da izaberu kako će država pratiti njihove kilometre, bilo putem elektronskog uređaja priključenog na njihov automobil, korišćenjem ugrađenog sistema za praćenje automobila ili slanjem slike kilometraže. "Svi imaju različite nivoe udobnosti kada je reč o upravljanju podacima između efikasnosti i privatnosti, i zato je važno imati opcije od niskotehnoloških do visokotehnoloških", dodala je Prehoda.

Vozači zainteresovani za učešće u pilot programu mogu se prijaviti na sajtu California Road Charge. Državni zvaničnici će odabrati određeni broj učesnika u julu 2024. Ovi vozači će biti zamoljeni da plaćaju mesečne putne poreze od avgusta 2024. do januara 2025. godine, i da popune dva upitnika o svom iskustvu. Država će im na kraju programa refundirati porez na gorivo ili registracionu taksu za EV. Kako bi program bio atraktivniji, Caltrans će učesnicima dodeliti do 400 dolara u poklon karticama.

Podaci prikupljeni tokom programa pomoći će zakonodavcima da odluče da li bi putni porez trebalo da zameni trenutni porez na gorivo u državi.

(Telegraf.rs)

Video: Ušli smo u jednu od najstarijih prodavnica Formule 1 u svetu Monaku

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ЕРА

    28. maj 2024 | 15:02

    Права ствар,ко више вози више хаба пут и загађује средину.Таксисти возе еколошке бомбе и плаћају накнаду као викенд возачи.Још да се казне плаћају у складу са примањима можда би и ми били нормалн народ.

  • Roki

    28. maj 2024 | 09:33

    Kod nas bi odmah poceli da pljuju sve redom od drzave pa nanize

  • Shandor

    29. maj 2024 | 08:39

    Znaci novo zanimanje za ITstrucnjake i strucnjakoloskinje, stelovanje kilometraze. Vise ostecuje put? To sto osteti placa kroz cenu benzina, oduvek bilo. Znaci novo, duplo oporezivanje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA